Eğitim'e Büyük Hamle Geliyor

Kayapınar Belediye Başkan Vekili Kaymakam Ozan Balcı, eğitim alanında engelli çocuklar, üstün ve özel yetenekli çocuklar ve gençlere yönelik 50 milyon liralık devbir eğitim hamlesi başlattıklarını açıkladı.

Eğitim'e Büyük Hamle Geliyor

Merkez Kayapınar Belediyesi, bu yıl içerisinde gerçekleştireceği eğitim yatırımlarını Cegerxwin Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile tanıttı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Kayapınar Kaymakamı Ozan Balcı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Sivil Toplum Kurumları (STK) temsilcileri, kamu kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı toplantıda ilk konuşmayı Kayapınar Kaymakamı Balcı yaptı. Yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi veren Kaymakam ve Belediyesi Başkanvekili Ozan Balcı, bugün burada sadece eğitim yatırımlarının değil, Diyarbakır'a ve Diyarbakırlı çocuklara verdikleri kıymeti paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

50 MİLYONLUK YATIRIM

Balcı eğitim alanında engelli çocuklar, üstün ve özel yetenekli çocuklar ve gençlere yönelik çok sayıda yatırım yapacaklarını söyledi. Bunların arasında müzik ve resim odaları ile çok sayıda kütüphanenin de içerisinde yer aldığını belirten Balcı, "Çocuklara oyuncak kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, gençlik ve yetişkin kütüphanesi kuruyoruz. Yapacağımız yatırımlar tahmini 50 milyon liralık bir yatırım ama parasal değeri dışında çok daha büyük bir yatırım. Çünkü insana yapılan bir yatırım." dedi.

İŞTE PROJEDE YER ALANLAR

3 bin öğrencinn eğitim görebileceği 8 adet, 8 Derslikli Anaokulu. 2 adet Özel Eğitim Anaokulu. Otizmli çocuklar için 16 Derslikli Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve 8 derslikli Anaokulu. Hafif düzeydeki engelliler için 16 Derslikli Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Orta ve ağır düzeydeki engellilerimiz için 16 Derslikli Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Eski Selahattin Eyyubi Yerleşkesinin büyük onarımının yapılarak; Üstün ve Özel Yetenekli Çocuklarımız için Bilim ve Sanat Merkezi (Bil-Sem), Kız İmam Hatip Lisesi, 1 adet 8 Derslikli Özel Eğitim Anaokulu, 1 adet 8 Derslikli Anaokulu yapılacak.

BELEDİYENİN İMKANLARIYLA

Kayapınar Belediyesi tarafından eğitim ile ilgili tamamlanan ve yapılacak yatırımlar ise şöyle;

Kayapınarda Eğitim ve Öğretim Gören Öğrenciler için, 2 adet Kapalı Yüzme Havuzu, tüm donatıları ve enstrümanları ile birlikte 23 Okulum da 23 adet Müzik Atölyesi kurulacak. Tüm donatıları ve malzemeleri ile birlikte 22 okul da  ise 22 adet Resim Atölyesi kuruluyor. Diyarbakırlı Çocuklar içi Oyuncak Kütüphanesi de kurulacak. Çocukların okuma kültürüne katkı amacı ile Çocuk Kütüphaneleri oluşturulacak.

Gençler ve yetişkinlere hizmet verecek Halk Kütüphanesi'nin yansıra, Astronomi, Planetaryum, Matematik, Enerji, Ekoloji, İklim, Doğa, Felsefe ve Sanat Bölümlerinin olduğu çok güzel bir Keşif Merkezi inşa edilecek. İlçedeki 50 Okula modern ve estetik tasarımı ile okuma zevki uyandıracak, şık ve ferah 50 adet Z Kütüphane çalışmaları devam ediyor.

OKUMA ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRMAK

1 Yılda 1 Milyon Kitabı Diyarbakır'a kazandırmayı hedeflerken, 74 Bin Öğrenciye okuma yazma kültürü ve hayal dünyalarının gelişimine katkı sağlaması amacı ile Özel Tasarım Defter Hediye edildi.

84 Bin Öğrenciye okuma alışkanlığı kazanması amacı ile 84 Bin Kitap Hediye edilirken, il genelindeki öğretmenlere ise 6500 adet Kitap dağıtıldı. 25.000 öğrenci için Müzik Malzemesi Temin edilirken, 25.000 öğrenci için de Resim Malzemesi Temin etildi.

500 öğrenciye Kodlama ve Üç Boyutlu Tasarım Kursları verilirken, bin kız öğrenciye yönelikte  Kodlama ve Üç Boyutlu Tasarım Kurları açılıyor.

KUR'AN-I KERİM SALONLARI

İmam Hatip Okullarının tamamına 14 adet Kur'an-ı Kerim Okuma Salonu kazandırılırken, 54 okula da Mescit yapılması hedefleniyor. Okul Bahçelerine ise 20 adet Voleybol ve Basketbol Sahası yapılacak. 10 adette Mini Halı Saha projelendirildi.

Kayapınar ilçesindeki okulların tüm tuvaletlerinde tadilat çalışmaları yapılarak, günümüz koşullarına uygun modern ve hijyenik bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Yabancı Dil Eğitimi için 50.000 adet kitabın ilçeye kazandırılması düşünülürken, okul bahçelerine 4 adet Yeni Nesil Kapalı Spor Salonu inşa edilecek. 2 adet Gençlik Merkezi İnşa edilmesi hedeflenirken, okul bahçelerinde geleneksel oyun  alanları da oluşturulacak. Okul koridorlarına da yenilikler kazandırılması planlanırken, Bilim, Sanat ve Kültür Koridorları oluşturulacak. İmam Hatip Okulları ve diğer okullar da 40 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sokağı oluşturalacak. İki okula da konferans salonu yapıldı.

OKULLARA SPOR ALANLARI

8 bin okul öğrencisine spor faaliyetlerine katılmalarını sağlamak için spor malzemesi dağıtılırken, çocuklar üşümesin anlayışıyla  8 bin 500 öğrenciye kışlık mont ve ayakkabı desteği yapıldı. 50 Çölyak hastası öğrenciye düzenli olarak gıda desteği verilirken, İlçe Kaymakamından Mektup Var Projesi ile 3054 öğrencinin hayallerini ve ihtiyaçlarını yazdığı mektuplar okunup,  kardeşleri ile birlikte 5 bin  çocuğun ihtiyaçı giderildi. 62 bin 500 öğrenci Hacivat- Karagöz etkinliğinde ağırlanırken, 2. Eğitim döneminde, 80 bin öğrenci sinemaya, 10 bin öğrenci de tiyatroya götürülecek.

Kayapınar bölgesinde okula gidemeyecek durumda engeli bulunan ve evde eğitim görmesi gereken 25 öğrenciye devletin sıcak eli uzatılırken, Okullar da eğitim gören engelli öğrencilerin kullandığı özel eğitim derslikleri, öğrencilerin engellerine uygun olarak belediye tarafından dizayn edilmesi hedefleniyor. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar Lisesine hazırlık için 100 öğrenciye kurs açıldı. İhtiyaç duyulan malzemelerin tamamı Kayapınar Belediyesi tarafından karşılandı. Kayapınar Belediyesinin destekleri ile 35 yeni derslik açılarak tüm ihtiyaçları karşılandı. Bu destekler ile 2 bin okul öncesi öğrenci eğitime kazandırılmış oldu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DESTEK

Kayapınar Belediyesi Okul Öncesi Eğitime TAM DESTEK verirken, 4 bin okul öncesi öğrencinin ise ihtiyaç duyduğu tüm malzeme ve ekipmanları temin edildi. Belediye desteğiyle, 100 kişilik Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği Korosu oluşturuldu. Koro çalışmaları için okulların ihtiyaç duyduğu tüm kıyafet ve ekipmanlar Belediye tarafından satın alınarak, temin edildi.

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİK

27 Okulda Halk Oyunları Ekibi kuruldu. Halk Oyunları ekiplerinin ihtiyaç duyduğu tüm kıyafet ve ekipmanlar Kayapınar Belediyesi tarafından karşılandı. 650 öğrenci Çanakkale ili gezisine gönderilirken, Biz Anadoluyuz Projesi ile toplam bin 500 Öğrenci Çanakkale ilinde geziye gönderildi. Okullarda eğitim gören öğrencilerin Diş, Göz, Ortopedi taramalarının yapılmasına Kayapınar belediyesi katkı sunarken, Obezite, 3 Beyaz(Un, Tuz, Şeker) Hijyen, Sağlıklı Beslenme konularında eğitim verilmesine destek veriyor. 4000 Öğretmene Lider Öğretmen semineri verilirken, Kayapınar Belediyesi ayrıca 30 bin veliye etkili Anne Baba Davranışları konulu seminer verildi.

ÖYLE BİR GENÇLİK OLMALI Kİ?

Balcı'dan sonra eğitimde ilgili yürütülen çalışmaları aktaran Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, bu değerleri koruyacak ve ihya edecek, ülkesine, devleti ile milletine inançla hizmet edecek gençler olarak yetiştirmek gerektiğini ifade etti. Güzeloğlu, “Öyle bir gençlik olmalı ki; asımın nesli gibi 15 Temmuz'da direnen devletine ve değerlerine demokrasisine sahip çıkan terörün ve bölücülüğün karşısında aşılmaz sıra dağlar gibi imanıyla duran ve bunlara sahip çıkan bir gençlik olarak yetiştirmemiz gerekir. Biz inanıyoruz ki; merkezinde insan olan, insana değer veren, insana hizmeti ibadet sayan ve bu değerler üzerinden yükselen gelecek tasarrumuz inşallah bu güzel yüzlü çocuklarımızla hayata geçecektir" dedi.

'DİYARBAKIR ARTIK EĞİTİMLE ANILIYOR'

Diyarbakır'da göreve başladıklarından bu yana en büyük önceliklerinin, hedeflerinin eğitim değerleri üzerinde inşa etmek olduklarını hatırlatan Vali Güzeloğlu, “Diyarbakır'daki bütün gençlere ve çocuklara ulaşmak, onları kazanmak olduğunu ısrarla söyledik. Bugün eğitimle ilgili konularda Diyarbakır hamd olsun örnek, öncü ve modern bir kent olarak ülkenin gündeminde okul öncesinde göreve başladığımız an itibariyle bugün telaffuz ettiğimiz düzey ve seviye, bugün Türkiye'nin zirvesine gelen örnek bir başarıdır. Okul öncesi 5 yaş grubunda Diyarbakır eğitim oranında yüzde yüze geldi. Lice'den Hani'ye, Kulp'tan Çermik'e bu heyecan bütün il ile 17 ilçeyi sardı. Hamd olsun sonuca ve amaca ulaştı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ile İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, yapılması planlanan eğitim kurumları için protokol imzaladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz