Engelsiz kütüphane

Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kütüphane Daire Başkanlığı ortak bir proje hazırlayarak Merkez Kütüphane içerisinde görme engelli öğrenciler için "Engelsiz Kütüphane" bölümü oluşturdu.

Engelsiz kütüphane

Kütüphane açılışına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Prof. Dr. Tahsin Kılıçıoğlu, Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Yöneticilerimiz açılış kurdelesini öğrencilerle birlikte keserek merkezin açılışını gerçekleştirdiler.

ENGELSİZ KÜTÜPHANE

Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Reyhan Gül Güven, bu tür projeler ile engelli öğrencilerin akademik, sosyal ve mesleki hedeflerine daha kolay ulaşabilecekleri bir üniversite ortamı oluşturmayı hedeflediklerini, kütüphanede bulunan ve görme engellilerin kullanımına sunulan yeni cihazlar sayesinde öğrencilerin kütüphaneyi daha aktif kullanmalarını umut ettiklerini söyleyerek, engelli öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak her şeyi onlara sunmaya çalıştıklarını belirtti.

İŞİTME VE GÖRME ENGELLİ

Kütüphane Daire Başkanı Ersen Murat Ateşal ise proje kapsamında kurulan bölümü tanıtarak Engelsiz Kütüphanede yer alan şekil kabartma cihazı, kabartma harfli (Braille) yazıcı yine Braille alfabesine uygun klavye, daktilo ile taşınabilir kitap okuma cihazı ve ekran okuma programı (JAWS) yüklü bilgisayarları katılımcılara gösterdi. Kütüphanenin bina girişinden itibaren görme engelliler ve az görenler tarafından ayakkabı tabanı ve beyaz baston ile hissedilebilen yüzey ile kaplandığını da söyleyen Ateşal, yine engelli öğrenciler için tasarlanmış tuvaletlerin engelsiz kütüphane odası ile aynı katta bulunduğunu sözlerine ekledi.

 Açılış etkinliğinde katılımcılar, işitme ve görme engeli öğrencilerle sohbet etme fırsatı buldular. Öğrencilerimiz yapılan hizmetlerden mutlu olduklarını ve bu yöndeki çalışmaların kendilerine umut verdiğini ifade ettiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz