Etnik kültürü yansıtıyorlar

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde el sanatları kursuna katılan kadınlar, çeşitli dini ve etnik kültürü yansıtan figürleri usta elleriyle kumaşa işliyorlar.

Etnik kültürü yansıtıyorlar

6-7 Ekim 2014’te çıkan olaylar esnasında düzenlenen saldırılarda ateşe verilmesi sonucu ağır hasar gören ve devletin desteğiyle onarılarak hizmete açılan Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde (ADEM) kadınlar dini ve etnik kültürü yetenekleri ile buluşturuyor.

El sanatları kursunda eğitim alan kadınların farklı illerden getirilen kumaşlara Hz. Fatma'nın eli, Meryem Ana, Tavus Kuşu ve Şahmeran figürlerini işleyerek hazırladıkları tablolar, aksesuarlar ve yöresel kıyafetler büyük ilgi görüyor.

ADEM koordinatörü Aslı Gülden Çiçek, merkezde düzenlenen 18 kursta 305 kursiyere eğitim hizmeti sunduklarını söyledi.

El sanatları atölyesinde genellikle Mardin'in tarihini ve kültürünü yansıtan çalışmalara imza attıklarını ifade eden Çiçek, söz konusu figürlerin kadınların elinde adeta birer sanat eserine dönüştüğünü aktardı.

- "Yurt dışına satış yapıyoruz"

Kumaşları İstanbul ve Bartın'dan sipariş ettiklerini dile getiren Çiçek, kullanılan iplerin özel olarak modele göre seçildiğini kaydetti.

Çiçek, Şahmeran figürü ile hazırlanan objenin işçiliğinin en az 15 gün sürdüğünü ifade ederek, "Şahmeran Osmanlı tuğrası, Mevlana, Hz. Fatma'nın gibi farklı figürleri tül ve sarma tekniği gibi farklı tekniklerle hazırlıyoruz. Hazırladığımız ürünlerin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşarak tanıtıyoruz. Bu kapsamda hem il hem de yurt dışına satış yapıyoruz." dedi.

Modern yöresel kıyafetlerin yurt dışında da ilgi gördüğünü anlatan Çiçek, hazırladıkları kıyafetleri Almanya'ya sattıklarını belirtti.

Siparişlerin geldiğine işaret eden Çiçek, talep doğrultusunda çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.

Çiçek, malzemelerin kursiyerlere ücretsiz verildiğini, kursiyerlerin bu malzemelerle hem kuruma hem de kendilerine üretim yapma imkanı bulduğunu aktardı.

- "Memleketimin motiflerini işlemek güzel bir duygu"

Kurs eğitmeni Sevda Baday da, kursa öğrenci olarak başladığını zamanla kendisini geliştirdiğini belirtti.

Eğitmenliğe başladıktan sonra da el sanatları ile ilgili çalışmaları sürdürdüğünü anlatan Baday, "Memleketimin motiflerini işlemek bana güzel bir duygu veriyor." şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Sümeyye Ökmen de aldığı eğitimle kendisini geliştirmek istediğini söyledi. Figürleri adeta ilmek ilmek işlediklerini dile getiren Ökmen, "Bu işi severek yapmak gerekiyor. Kendi memleketimizin özellikleriyle ilgili ürün hazırlayınca mutlu oluyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz