Görüş Bildir

Fındık işçilerinin çocukları için "ders zili" çaldı

Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına, "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim veriliyor

Fındık işçilerinin çocukları için

Öğretmenler, çocuklara ders anlatmanın yanı sıra düzenledikleri aktivitelerle onların hoşça vakit geçirmesini sağlıyor

Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına, "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Fındık toplamak için Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliğince Altınordu ilçesi Uzun İsa ve Perşembe ilçesi Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütünce Türkiye'de mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik sürdürülen proje kapsamında, işçilerin çocukları için eğitim olanakları hazırlandı.

Çadır kentlerde kurulan okullarda, mevsimlik işçilerin çocuklarına "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Valilik ve Büyükşehir Belediyesince yürütülen proje kapsamında görevlendirilen öğretmenler, aileleri mesai saatinde fındık toplayan çocuklara hem ders veriyor hem de çeşitli aktiviteler düzenleyerek onların hoşça vakit geçirmesini sağlıyor.

"Çocuklar günlerinin tamamını okulda geçiriyor"

Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden çok sayıda mevsimlik işçinin geldiğini söyledi.

Mevsimlik işçileri 30-40 gün boyunca Ordu'da ağırladıklarını belirten Arık, "Bu kapsamda hem Efirli hem Uzun İsa kamplarımızda 2 bin kişi barınmaktadır. Ayrıca yaklaşık 500 kişi de kamp dışında kalmaktadır. Bu işçilerin tamamın ihtiyaçları Ordu Valiliği ve ilgili belediyelerimizce karşılanmaktadır." dedi.

Bölgeye gelen işçilerin çocuklarının boş vakitlerini en iyi şekilde geçirmelerini sağlamak için çadır kentlerin olduğu yerlere okullar inşa ettiklerini anlatan Arık, şöyle devam etti:

"Bu okullarda çocukları eğitime alıyoruz. Hemen hemen çocukların tamamı bu okullarda ders görüyor, boş vakitlerinde ise çeşitli aktivitelere katılıyor. 10 öğretmenimiz bu öğrencilerimizin eğitimi için görevlendirildi. Öğretmenlerimiz, çocuklara müzik, matematik, Türkçe, beden eğitimi gibi birçok ders vermektedir. Sabah başlayan dersler, akşama kadar sürmektedir. Dolayısıyla anne ve babası bahçede olan çocuklar günlerin tamamını bu okullarda geçirmektedir."

Yaklaşık bir aylık eğitim öğretim sürecinde çocuklara eksik kaldıkları derslerin verileceğini bildiren Arık, "Sadece dersle kalmayıp çocukların çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunmalarını da sağlıyoruz. Bu yaz dönemde yoğunlaştırılmış programla çocukların eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz de sağ olsun, ellerinden geleni yapıyor." diye konuştu.

Çocukların da okul ve öğretmenlerinden memnun kaldığına işaret eden Arık, şunları kaydetti:

"Bu çocukları vatanını seven, devletine milletine sahip çıkan, devletin araçlarına, polislerine, kamu binalarına sahip çıkan çocuklar olarak yetiştirmek için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Her şey eğitimle başlar, küçükken başlar, sahip çıkmakla başlar. Sahip çıkmadığınız zaman o sizden değildir. Biz onun için sahip çıkıyoruz."

Öğretmenlerden Mehtap Türe de derslerin saat 09.00'da başladığını anlatarak, "Öğlene kadar öğrencilerimiz derslerini görüyor. Öğle arasında çocuklarımıza güzel yemek ikramları yapılıyor. Öğleden sonra da eğitimlerimiz devam ediyor. Akşam 16.00-17.00 gibi ise eğitimlerimiz sona eriyor." dedi.

Türe, eğitim kapsamında çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Bölgeye ağırlıklı olarak Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Ardahan, Batman ve Iğdır'dan gelen çocuklar da kendilerine verilen eğitim öğretimden memnun olduklarını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi