Hayatları eğitimle değişti

Diyarbakır'da İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, yürütülen çalışmalar sonucu son 3 yılda bini aşkın kız çocuğu yeniden okul ile buluşturuldu.

Hayatları eğitimle değişti

Diyarbakır'da İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar sonucu yeniden okul ile buluşturulan kız çocukları geleceğe umutla bakıyor.

Çeşitli projeler hayata geçiren İl Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri, hane ziyaretleri ile aileleri ikna ederek kız çocuklarının eğitimini sürdürmesini sağlıyor. Kentte bu kapsamda yürütülen çeşitli çalışmalar sonucu son 3 yılda binin üzerinde kız çocuğu yeniden okul ile buluşturuldu.

Bini aşkın çocuktan 400'ü ise İl Milli Eğitim Müdürlüğünce bu yıl hayata geçirilen "Diyarbakır'ın Kız Çocukları Okullaşıyor Projesi" ile pilot seçilen 20 okulda yapılan çalışma doğrultusunda okula kazandırıldı.

Yeniden okulun yolunu tutan kız çocukları, hayallerine kavuşmanın ve yaşamlarına yön vermenin sevincini yaşıyor.

Pilot okullardan biri olan merkez Sur ilçesindeki Sur Meslek Anadolu Teknik Lisesi'nde okula kazandırılan kız çocukları yıl sonu etkinliği kapsamında tiyatro oyunu sahneledi ve folklor gösterisi sundu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de proje kapsamındaki kız çocuklarına çeşitli hediyeler verdi.

- Okula gitmelerine engel olan sorunlar çözülüyor

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Tekdemir, AA muhabirine, genelde tüm çocukları, özelde de kız çocuklarını eğitime kazandırmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bu yıl "Diyarbakır'ın Kız Çocukları Okullaşıyor Projesi"ni hayata geçirdiklerini, proje kapsamında 20 pilot okul belirlediklerini aktaran Tekdemir, bu sayede 400 kız öğrenciyi eğitime kazandırmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Tekdemir, kız çocuklarını okula kazandırmak için hedeflerini her yıl bir önceki yıla göre daha üst seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını aktararak bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile iş birliği yaparak kızlarını okula göndermeyen ya da gönderemeyen ailelere yönelik hane ziyaretleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Tekdemir, "Öğrencinin okula gitmesine engel olan sorunlarına Valilik ve kaymakamlıkların desteğiyle çözüm buluyoruz ve öğrencilerimizin eğitimlere devamlarını sağlıyoruz." dedi.

Projeyi önümüzdeki eğitim öğretim döneminde de devam ettireceklerini ve yaygınlaştıracaklarını bildiren Tekdemir, yapılan çalışmalar sayesinde son 3 yılda binin üzerinde kız çocuğunu eğitime kazandırdıklarını sözlerine ekledi.

- "Bütün kız çocukları çok değerli"

Proje koordinatörü Esra Yüksel de Bakanlık bünyesinde farklı çalışmalar yürüttüklerini, yaptıkları hane ziyaretlerinde kız çocuklarının okutulmasını engelleyen çeşitli nedenleri ortaya çıkardıklarını anlattı.

Okula kazandırılan çocukların çok mutlu olduğunu ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:

"Birine yeni bir hayat veriyorsunuz, hatta hiç sahip olamadığı bir hayatı veriyorsunuz. Okula kazandırdığımız kız çocuklarının çoğu yıl sonunda karnelerinin fotoğrafını çekip bize gönderiyor. Okula kazandırdığımız kız çocuklarının hepsi çok başarılı. Üniversiteye yerleşenler, meslek sahibi olanlar var. Onların duyguları anlatılmaz, yaşamak gerekiyor."

Kız çocuklarını okula kazandırdıkları zaman çok mutlu olduklarına, bütün çocukların okumasını istediklerine dikkati çeken Yüksel, asıl hedeflerinin bütün çocukların okumasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Yüksel, "Bizim için okula kazandırılan bütün kız çocukları çok değerli. Gelecek ve ülke için çok değerli. Toplum kadınlar üzerinden şekilleniyor. O nedenle ulaştığımız kız çocukları da kendilerine yeni bir hayat verilmiş gibi hissediyorlar. Bunu da bize yansıtıyorlar." dedi.

- "Okula döndüğüm için çok mutluyum"

Sur Meslek Anadolu Teknik Lisesi'nde 10. sınıf öğrencisi Sinem Perihan (17), 6 kardeş olduklarını, okumasına izin vermeyen ailesini öğretmenlerinin ikna ettiğini söyledi.

Perihan, "Ailem, 'Okuyup da ne yapacaksın?' diyordu. Öğretmenlerim ailem ile görüştü ve onları ikna etti. Öğretmenlerim sayesinde okumaya başladım. Çok mutluyum, okumak ve doktor olmak istiyorum." dedi.

10. sınıf öğrencisi Şükran Güneş (17) de 6 kardeş olduklarını, ailesinin karşı çıkması üzerine okula gelmediğine işaret ederek "Öğretmenlerim ailem ile görüştü ve okula yeniden başladım. Çocuk gelişim öğretmeni olmak istiyorum. Okumak çok güzel." diye konuştu.

Ayşe Deveci, ailesi izin vermeyince okulu bırakmak zorunda kaldığını ancak öğretmenlerinin çabasıyla yeniden okuluna kavuştuğunu kaydetti.

Okulu bıraktığı dönemde eğitimin önemini daha iyi anladığını aktaran Deveci, "Okula döndüğüm için çok mutluyum. Hemşire olmak istiyorum." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz