Görüş Bildir

Karne kıyaslamayın, ödül ve cezayı abartmayın

Doç. Dr. Salih Zeki Genç, kötü karneye ceza, iyi karneye ödül noktasında abartılı hareket edilmemesi uyarısında bulundu.

Karne kıyaslamayın, ödül ve cezayı abartmayın

Genç, yarıyıl tatilinin yaklaştığını, ödülün de cezanın da yerinde ve öğrencilerin sosyal hayatları, bundan sonraki yaşantıları dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cezanın, abartıldığı takdirde öğrencide olumsuz etkiler bırakabileceğine işaret eden Genç, "Hep cezayla, kötü sözlerle yerdiğiniz, eleştirdiğiniz zaman o çocuğu daha olumluya sevk etme noktasında başarılı olamayabilirsiniz ancak ödül de abartılmamalı" dedi.

Ödülün motivasyonda önemli yeri bulunduğunu ancak sınırının olmadığını belirten Genç, "Diğer taraftan başarılı çocuğu da hep ödülle teşvik etme noktasında bir yere ulaşabilmemiz mümkün olmayabilir. Çünkü ödülün motivasyonunun tabii ki eğitimde önemli yeri vardır ama iyinin ve ödülün derecesi yoktur. Yani bir kalem de bisiklet de ödül olarak değerlendirilebilir. Akıllı telefon veya 5 yıldızlı otelde şubat tatili, kayak tatili de ödüllendirmedir. Yani bunun sınırı yok" diye konuştu.

- "Aşırı derecede ödev, kabul edilemez"

Doç. Dr. Genç, öğrencilerin yarıyıl tatilini iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

"Çocuklara aşırı derecede ödev vererek tatil modundan, anlayışından dışlamak, her daim bir yarış atı gibi başkalarıyla yarıştırmak, kabul edilemez" ifadesini kullanan Genç, şöyle devam etti:

"Bu anlamda tabii ki öğrencilerimiz kitap okuyacak, çeşitli araştırmalar yapacak ama Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'nın da ifade ettiği gibi aşırı derecede bir programa sebebiyet verecek ders ve ödevin verilmesi, öğrencileri yoracaktır. Ara tatilin amacı, ikinci döneme daha dinç, dinamik, motive olmuş şekilde başlamak ya da karnesi kötü öğrencilerimizin eksikliklerinin nerede olduğunu bilerek, bu noktada onlara yardım etmek, eksiklerini giderip ikinci dönemde daha başarılı olmalarını sağlamaktır."

- "Aileler karne kıyaslamasına gidiyor"

Ailelerin karne kıyaslaması yaptığına işaret eden Genç, "Bak kardeşinin karnesi şu veya arkadaşının karnesi bu. Arkadaşının fizik notu kaç, diğer arkadaşının matematik notu kaç, senin kaç" şeklinde kıyaslamaların yanlışlığına dikkati çekti.

Kıyaslamanın çok mantıklı olmadığını da belirten Genç, "Her öğrencinin farklı disiplinde amaca ulaşmayı, farklı zamanda ya da farklı uygulamaları dikkate alarak gerçekleştirmesi mümkündür. O açıdan bir öğrencimizin matematik dersi veya becerisi daha sınırlıyken, sosyal aktivitelerde, beden eğitiminde, yabancı dilde çok daha başarılı olması, başarılı notlar alması mümkün olabilecektir. Bu nokta da kesinlikle bir karne kıyaslamasına gidilmemeli" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi