Görüş Bildir

LGS Açıklandı Sıra Tercihte!

LGS sonuçları 26 Haziran Salı günü saat 16.00 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden erişime açıldı. LGS sonuçları aracılığıyla birçok öğrenci, puanlarına göre tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Tercih işlemleri, devlet okulları için temmuzun ilk haftası başlarken, özel okullarda ise 1 Temmuz'da itibariyle ön kayıtlar alınacak.

LGS Açıklandı Sıra Tercihte!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselere geçişte 2 Haziran'da uygulanan merkezi sınavın sonuçları açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumları merkezi sınav sonuçlarına www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecek. Öğrenciler, sonuç sayfasından merkezi sınav puanlarını ve Türkiye ve il geneli yüzdelik dilimlerini öğrenebilecek.

971 bin 657’si sınava girdi

Sınava başvuran 1 milyon 9 bin 260 öğrenciden 971 bin 657’si sınava girdi. 112 öğrenciye evde, 4 öğrenciye ise hastanede sınav hizmeti verildi.

Sınava giren öğrencilerin yerleştirme işlemleri için merkezi sınav puanı hesaplandı ve yayımlandı. Öğrencilerin tercih ve yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgilendirmeler tercih ve yerleştirme kılavuzunda yayımlanacak. Tercihlerin alınmasında, hem bu sınav sonuçlarına göre öğrenci alan sınavlı okul tercihleri hem de yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacak.

Tercihlerin yüzdelik dilimleri

Öğrencilerin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerildi.  Sınav sonuçlarına ilişkin istatistiksel analizler daha sonra yayımlanacak.

Öte yandan, daha önce sınavla öğrenci alacak okullara ilişkin yayımlanan kılavuzda Türkiye genelinde 303'ü fen lisesi, 89'u sosyal bilimler lisesi, 228'i Anadolu lisesi, 297'si imam hatip lisesi, 26'sı mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazlı program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacağı duyurulmuştu. Sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanı 126 bin 510 olarak belirlenmişti.

Kayıtlar nasıl yapılacak?

2018 ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Merkezi sınav ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Temmiz itibariyle başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ve yerleştirme kılavuzunun bugün açıklanacağını duyurdu. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı LGS sonuçlarına göre, 1.367 okuldaki 126 bin 510 kontenjana sınavla girilecek. Bazı özel okullar da, merkezi sınav puanına göre öğrenci alacak. LGS sonucuyla bir okula yerleşemeyen yüzde 90 ise, adrese dayalı olarak evine yakın okullara kaydedilecek. Hiçbirine giremeyen öğrencinin kaydı doğrudan açık liseye yapılacak. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in açıklamasına göre, devlet liseleri için öğrencilerin tercihleri temmuzun ilk haftasından itibaren alınacak.

Kolejde ön kayıt zamanı

Özel okullarda ön kayıtlar da başlıyor. Sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullar, bugünden itibaren yarın akşama kadar taban puanlarını ilan edecek. 1 Temmuz saat 17.00’ye kadar ön kayıt alacaklar. Taban puanı tutan birkaç koleje birden ön kayıt yapılabilecek. 1 Temmuz akşamı saat 20.00’de okulların asil ve yedek listeleri ilan etmesi bekleniyor. Kolejlere kayıt 6 Temmuz’a kadar sürecek, 6 Temmuz’da ise serbest kayıt dönemine geçilecek. Özel okula kesin kayıt olup MEB sisteminden sınav sonuçlarına göre tercih yapanların listesi MEB tarafından iptal edilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi