Liseli sigara içiyor

Lise öğrencilerinin yüzde 40’ının sigara, yüzde 22’sinin alkol ve yüzde 10’unun uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı. Kötü alışkanlıkların hızla yayıldığına dikkat çeken Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Sen) ‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum’ Projesi başlatarak soruna çözüm arayacak.

Liseli sigara içiyor
Yeşilay gibi ilgili STK’larla çözüm yolları arayan sendika, Şanlıurfa’ya bağlı 13 ilçe başkanını toplayarak çalıştay düzenledi. ‘genç beyinler solmasın’ sloganı ile çalıştay düzenleyen sendika, öğrencilerin kötü alışkanlıklardan arındırılması amacıyla ‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum Projesi' başlattı. Konu ile ilgili çalıştay sonrası açıklama yapan Aktif Sen Şanlıurfa şube Başkanı Osman Çakmak, kısa sürede başlattığı projelerle sendikacılığa farklı bir bakış açısı getirdiklerini anlattı.

LİSE'DE SİGARA YAYGIN "Okulların fiziki olarak hazır olmaması, okul idarelerinde yaşanan atama kargaşası, öğrenci yerleştirmelerinde gecikmeli aksaklıklar gibi sorunlar yüzünden ortaya düzeltilmesi mümkün olmayan birçok sorun çıkmaktadır.” diyen Osman Çakmak, bunların başında da, kötü alışkanlıklar düzeyinde madde bağımlılığı olduğunu dile getirdi.

Okullarda hızla yayılan kötü alışkanlıklar konusunda MEB’i sessiz kalmakla suçlayan Çakmak, “Yapılan araştırmalar başta sigara olmak üzere alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda ülkemizin vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Son günlerde yapılan araştırmaya göre ilimizde okuyan lise öğrencilerinin yüzde 40 ı sigara, yüzde 22 si alkol ve yüzde 10 u uyuşturucu kullanıyor. Bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyindeki çocuklarımızı çok ciddi bir biçimde tehdit ettiği bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu ciddi sorun üzerinde çalışma yaptığını veya bu sorunu çözme adına adım attığını ne yazık ki söyleyemeyiz.” ifadelerine yer verdi.

“Aktif Eğitimciler Sendikası olarak birini suçlamak yerine elimizi taşın altına koymayı tercih ediyoruz.” Sözlerine yer veren Çakmak, kısa bir süre içerisinde başta madde bağımlılığı konusunda projelerini başlatacaklarını dile getirdi.

ENGELLEME ÇALIŞMASI Çakmak, “Önümüzdeki haftadan itibaren ‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum’ projesi ile kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan öğrencilerimizi ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar yapacağız. Bu kapsamda ilk önce öğretmenlerimizi ve velilerimizi bilgilendirmek amacıyla önümüzdeki hafta bir seminer düzenleyeceğiz. Seminerde bilgilerinden ve tecrübelerinden yararlanmak amacıyla bu alanda uzman doktor, rehber öğretmen ve emniyet görevlilerini konuşmacı olarak davet ettik. Son dönemde en çok canımızı yakan ağır bir soruna karşı kapsamlı bir mücadele başlatacağız.” şeklinde konuştu.

Çakmak, çalıştaya katılan ilçe başkanlarına hediye taktim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz