MEB Bakanı Selçuk: Bu işin basit bir memuriyet olmadığını fark edin

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması töreninde yaptığı konuşmada, "Öğretmenlik mesleği fedakârlık, özveri mesleğidir. Konfor arıyorsanız bu meslek uygun değil. Öğretmenin her zaman huzursuz olması gerekir. Çocuğun huzuru için öğretmenin huzursuzluğu şart görünüyor. Bu işin basit bir memuriyet olmadığını fark edin" dedi.

MEB Bakanı Selçuk: Bu işin basit bir memuriyet olmadığını fark edin

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması törenine katıldı.

"Çocuğun huzuru için öğretmenin huzursuzluğu şart görünüyor" diyen Selçuk, "21. yüzyılın beklentisine cevap vermemiz çok önemli. Kıyasıya rekabet var dünyada. Öğretmenlik mesleği fedakârlık, özveri mesleğidir. Konfor arıyorsanız bu meslek uygun değil. Bitkin düşmüyorsanız gerçekten hakkını vermediğiniz şüphesine ihtiyacınız olabilir. Öğretmenin her zaman huzursuz olması gerekir. Çocuğun huzuru için öğretmenin huzursuzluğu şart görünüyor. Şu anda sizin yerinizde olmayı çok isterdim. Öğretmenlik heyecanı farklı bir şey. Yapacağınız işlerle ilgili olarak bizim güvencemiz siz, sizin güvenceniz biziz" açıklamasında bulundu.

“BU İŞİN BASİT BİR MEMURİYET OLMADIĞINI FARK EDİN”

Öğretmenlik mesleğinin ‘basit bir memuriyet’ olmadığını ifade eden  Selçuk, “Bu işin basit bir memuriyet olmadığını fark edin. Bu yıl bütçe imkânları çerçevesinde 20 bin öğretmen ataması gerçekleştirebiliyoruz. Bu konuda elimden gelen çabanın fazlasını göstererek bu sayının artması için çaba içerisinde olduğumuzu bilmenizi isterim. Umut güzeldir ama umut tacirliği iyi bir şey değildir. Bu konuda ne gerekiyorsa her türlü enerjimizi harcayacağız” diye konuştu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 87'DEN 89'A ÇIKTI

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ise Türkiye genelindeki öğretmen sayısının 900 bin 525 olduğunu belirterek, "Türkiye geneli öğretmen doluluk oranımız yüzde 87'dir. 20 bin öğretmen ataması ile beraber toplam öğretmen sayımız 920 bin 525 olacaktır. Türkiye geneli öğretmen doluluk oranımız ise yüzde 87'den yüzde 89'a çıkacaktır." bilgilerini paylaştı.

Aydoğdu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, öğretmen atamalarında illerin ve bölgelerin doluluk oranına göre atama yapıldığını belirterek, şu anda doluluk oranı en düşük bölgelerden birinin Doğu Anadolu olduğunu bildirdi.

85 branşta 75 ile atama yapıldığını bildiren Aydoğdu, en fazla Şanlıurfa'ya öğretmen atandığını söyledi.

Aydoğdu, 5 bin ücretli öğretmen atamasının da yapılacağını hatırlatarak, "Onların da mülakat işlemlerini ağustos ayında bitirmiş olacağız. 17 Eylül'de okullardan açılmadan önce 25 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

ATAMALARDAKİ KONTENJANLAR

Atamalarda kontenjanlar, ilk atama yapılabilecek resmi eğitim kurumlarının ihtiyaçları, 2018'de illerin öğretmen hareketliliği, Suriyeli öğrencilerin çoğunlukta bulunduğu iller (Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay) mesleki ve teknik eğitimdeki öncelikli alanlar gibi hususlar esas alınarak belirlendi.

Toplam kontenjanın yüzde 90'ı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere ayrıldı. Atama gerçekleştirildikten sonra Doğu Anadolu Bölgesindeki doluluk oranı yüzde 80,64'ten yüzde 89,15'e, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin doluluk oranı yüzde 78,56'dan yüzde 86,42'ye yükselecek.

En çok kontenjan ayrılan illerden bazıları 3 bin 424 öğretmenin atandığı Şanlıurfa, bin 744 öğretmenin atandığı Van, bin 555 öğretmenin atandığı Şırnak, bin 449 öğretmenin atandığı Ağrı ve bin 334 öğretmenin atandığı Gaziantep oldu.

En çok kontenjan ayrılan alanlardan bazıları ise şöyle gerçekleşti:

"Sınıf öğretmenliği (3 bin 806), İngilizce (2 bin 2), din kültürü ve ahlak bilgisi (bin 907), okul öncesi öğretmenliği (bin 676), ilköğretim matematik öğretmenliği (bin 453).

Kaynak: Diyarbakır Söz