MEB "endüstride 4. devrimi" masaya yatırdı

Bakan Yardımcısı Erdem: "Temel hedeflerimizden birisi mesleki eğitim sistemimizin günümüz bilgi ve teknolojisi ile uyumlu hale getirilmesi, sanayinin dijitalleştirilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması olan 4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen yüksek nitelikli insan gücüne olan talebin artırılmasına cevap vermektir"

MEB

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, bakanlığın temel hedeflerinden birinin, mesleki eğitim sisteminin bugünün bilgi ve teknolojisi ile uyumlu hale getirilmesi, sanayinin dijitalleştirilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması olan, 4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen yüksek nitelikli insan gücüne talebin artırılmasına cevap vermek olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ankara Sanayi Odası (ASO) işbirliğiyle ASORA Ticaret Merkezi'nde, daha verimli ve güvenli üretim için dijital dönüşüm temalı "Endüstri 4.0" paneli düzenlendi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, 2023, 2071 gibi iddialı hedefleri bulunan Türkiye'nin teknoloji oyununda yer alması gerektiğine işaret etti.

Geç kalmadan yeni bir stratejinin belirlenmesinin ve bu stratejiyle küresel ihtiyaçlara cevap verecek ürün ve hizmetlerin üretilmesi gerektiğine işaret eden Erdem, "İnovasyon ve yaratıcılık konusunda Türkiye'nin genç nüfusunun harekete geçirilmesi gerekiyor." dedi.

Örgün eğitimde 18 milyon, yaygın eğitimde 8 milyon olmak üzere 26 milyon gibi dünyada birçok ülkenin nüfusundan büyük bir sayıya eğitim verdiklerini aktaran Erdem, ayrıca 800 bin dolayında Suriyeli öğrencinin bulunduğunu ve bunları da hızla eğitime almaya çalıştıklarını anlattı.

Orhan Erdem, MEB olarak öncelikle milli manevi değerleri yüksek, daha sonra bilime açık, ruh beden sağlığı güçlü muhakeme edebilen, sorgulayabilen gençleri yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yeni dünyanın işgal modellerinin çok farklılaştığına dikkati çeken Erdem, "15 Temmuz'da bunun bir örneğini yaşadık. MEB olarak çok eleştiri alan bir kurumuz ama gençlerimizin bu noktada iyi yetiştiğini de gördük. Her görüşten her partiden insanlar o gece bir vücut oldu ve büyük bir tehlikeyi atlatmış olduk." değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin mesleki ve  teknik eğitimi, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli ayaklarından biri olarak gördüğünü ve çalışmalarını da bu doğrultuda yürüttüğüne belirten Erdem, bu alandaki çalışmaları ilgili paydaşlarla birlikte yürüttüklerini vurguladı.

Erdem, "Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek hem de gençlerin istihdam edilebilirliğini kolaylaştırmak için son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yapılan yenilikler, okulların kalitesi ve öğrencilerin bilgi beceri düzeylerinin yükseltilmesi hedeflerimiz arasındadır." diye konuştu.

Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitimle ilgili bir kanun tasarısının bulunduğunu anımsatan Erdem, "Yapılan çalışmalarda temel hedeflerimizin en önemlilerinden birisi mesleki eğitim sistemimizin günümüz bilgi ve teknolojisi ile uyumlu hale getirilmesi, sanayinin dijitalleştirilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması olan 4. Sanayi devrimi olarak nitelendirilen endüstri 4.0 gibi yüksek nitelikli insan gücüne olan talebin arttırılmasına cevap vermektir." ifadesini kullandı.

MEB'e de bu konuda büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Erdem, bu kapsamda son yıllarda eğitimde kullanılan teknolojinin altyapısını güçlendirme konusunda çok büyük yatırımlar yaptıklarını ve yapmaya da devam etiklerine değindi.

Özellikle mesleki ve teknik eğitimden mezun  öğrencilerin endüstri 4.0'ın talep ettiği niteliklere sahip olması gerektiğinin farkında olduklarını, bunu çok önemsediklerini belirten Erdem, bu doğrultuda eğitim ve öğretim programlarını ve donanımları güçlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

"BECERİ AÇIĞINI KAPATMAK SINAİ POLİTİKALARIMIZIN TEMEL AMACI OLMALIDIR"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlığı olduğuna dikkati çekerek, üniversite ya da meslek yüksekokul mezunlarının iş bulamadığını söyledi.

MESLEK LİSESİ ORANINDA YENİ HEDEF YÜZDE YÜZDE 60

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da ülke genelinde 3 bin 291 okulda 135 binin üzerinde öğretmenle 1 milyon 754 bin 539 meslek lisesi öğrencisinin 53 alanda 205 dalda meslek eğitimi aldığını anlattı.

Mesleki ve teknik öğrencilerinin genel ortaöğretim içindeki payının yüzde 44 dolayında olduğunu bildiren Gülay, bir başka deyişle liseye giden her 100 öğrenciden 44’ünün meslek liselerini tercih ettiğini aktardı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın talimatıyla meslek liselerinin payının 2023'e kadar yüzde 60'a çıkarma hedefi koyduklarına işaret eden Gülay, bu süreçte iş dünyasının istediği nitelikli iş gücünü ve uluslararası teknolojiyi bilen usta yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Gülay, sektörle işbirliği yapmaya büyük önem verdiklerini, bu amaçla çeşitli illerde istişare toplantıları yaptıklarını, bakanlıkta oluşturulan komisyonla da bu konuda önemli kararlar alındığını belirtti.

Bu kapsamda, çıraklık eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin bir yasa tasarısı hazırlandığını anımsatan Gülay, bu eğitimin sonunda öğrencilere iş yeri açma belgesinin de verileceğini ifade etti.

Öğretmenlerin bilgi ve deneyimli yetişmesinin de önemine işaret eden Gülay, meslek lisesi öğretmenlerinin fark derslerini vererek mühendislik unvanı alabileceklerini bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz