Görüş Bildir

Meslek eğitim!

"Öğrenciler mesleği sırada değil, sahada öğrenir. İşsiz sayısı uygulamalı eğitim öğretimle azalır"

Meslek eğitim!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, öğrencilerin mesleği sırada değil, sahada öğreneceğini belirterek işsiz sayısının uygulamalı eğitim öğretimle azalacağını belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, eğitimli işsiz sayısının azaltılması için üniversitelerin pratik öğrenime daha çok önem vermesi gerektiğini vurgulayarak "Üniversitede her bölümde staj zorunluluğu olmalı." ifadesine yer verdi.

Okul hayatı boyunca beyanname görmemiş iktisat mezunu, hiç haber yapmamış gazetecilik mezunu olduğunu ileri süren Palandöken, gençlerin mezun olduklarında işi bire bir yaparak öğrenemedikleri için iş bulmakta zorlandıklarına, bunun sonucunda da üniversite mezunu 24 yaşın altındaki 10 gençten 4'ünün işsiz olduğuna dikkati çekti.

Üniversite mezunu işsizlerin her yıl arttığına işaret eden Palandöken, üniversitelerden her yıl milyonlarca mezun verildiğini ancak işsizlik ve sektörlerin ara eleman ihtiyacının arttığını kaydetti.

Palandöken, şöyle devam etti:

"Buradaki tezatlığın birçok sebebi var. Eğitimlerin teoride kalması, birçok gencin ailesinin isteğiyle sevmediği bölüm okuması ya da üniversite olsun da bölümü ne olursa olsun yaklaşımı gibi. Mesleki eğitimin öneminin halen tam anlamıyla kavranamamış olması da bir sebep. Durum böyle olunca üniversite mezunlarından eğitimli işsizler ordusu ortaya çıkıyor. Öğrencilerin mezun olmadan önce okudukları bölümle ilgili mutlaka sahada çalışma yapmış ve birebir nasıl bir mesleği yapacaklarını görmüş olmaları başarı için olmazsa olmaz."

ÖĞRENCİLERİN MESLEĞİ

Palandöken, "Mesleki ihtiyaçların bölgesel tespiti işsizliği bitirir" değerlendirmesinde bulunarak gençlerin üniversitelerden dağınık bilgilerle mezun olduklarını, bu parçaların birleştirilmesi, doğru yerlere konulmasının ise pratik öğrenmeden geçtiğini kaydetti.

Eğitimli işsizlerin azaltılması için okul dönemindeyken buna müdahale edilmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Öğrenciler mesleği sırada değil, sahada öğrenir. İşsiz sayısı uygulamalı eğitim öğretimle azalır" ifadesini kullandı.

Palandöken, bölgesel olarak dengesiz bir yığılmanın olduğunu vurgulayarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde eleman fazlalığı yüzünden, taşrada ise eleman eksikliğinden işsizlik yaşandığını, bölge bölge meslek ihtiyaçlarının listesinin çıkarılıp sayıların tespit edilmesinin ekonomik dengeyi sağlayıp, işsizliği bitireceğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi