Görüş Bildir

Milyonlar ter döktü!

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 YGS'de toplam 2 milyon 265 bin 902 aday, 7 bin 646 binada, 350 bin sınav görevlisinin huzurunda gelecek için "tarihsel ter" döktü.

Milyonlar ter döktü!

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdi. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu.

SINAVA ALINMALAR

Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı.  Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

GEÇ KALAN ÖĞRENCİ

Bu sene ilk defa uygulanan 09.45'ten sonra gelen öğrencilerin sınavın yapılacağı binaya alınmaması kuralı nedeniyle geç kalan öğrenciler sınava giremedi. Dışarı çıkan bir kız öğrenci gözyaşları içinde annesine sarılarak "Almadılar anne. 45 geçiyordu almadılar" dedi. Kendilerini çeken basın mensuplarına tepki gösteren öğrenciyi yakınları teselli etti.

09.46'DA GİREMEDİ

Bir öğrenci de "46 geçiyordu. Almayacağız dediler. Almadılar. 2 sene öncesine kadar böyle bir şey yoktu" şeklinde konuştu.

İLK KEZ UYGULANDI

Bu yıl ilk kez uygulanan düzenlemeye göre, adayların YGS başlamadan 15 dakika önce sınava gireceği binada olması gerekiyor. Bu uygulamaya göre adaylar, 10.00'da başlayacak oturum için 09.45'te sınav binasında bulunulmalı. Geç kalanlar YGS'ye alınmadı.

DİYARBAKIR'DA SINAV

Sinav'a Diyarbakırdan 19 bin 425 öğrenc katıldı.  YGS girecek olan Hasan Celal İnci, maden mühendisliği okuduğunu şimdiki hedefinin elektrik ve elektronik mühendisliği okumak istediğini söyledi. Baver Kaya, YGS'ye kendi imkânlarıyla okuduğu kitap ve eğitim setlerinden çalıştığını ifade ederek, sınav sonucunda 330 puan beklediğini ifade etti.

Üniversite öğrencisi olan ve 3 kez sınava giren Baver Efe de kendini şu sözlerle ifade etti: "Sınava hazırlık yaptım, üniversite öğrenciyim sınava sorulara bakmak için tekrar giriyorum. YGS'ye okul dışında ek olarak bir saat ders çalıştım. Daha önce temelim olduğu için fazla heyecan yok. Deneme amaçlı 3'üncü defadır giriyorum ve beklentilerim var."

Çocuğunu sınava getiren Cevdet Altıntop, çocuğun kazanması için ders çalıştığını, şu ana kadar boş geçmediğini ve inşallah kazanabileceğini ifade etti. Yemlihan Kaya da sınava çocuğunu getirdiğini ve heyecanlı olduğunu belirtti. Kaya, "Çocuğum giriyor sınava,  biraz çalıştı inşallah Allah nasip kısmet ederse olur. Beklentilerim var umutluyuz. Ondan biraz heyecan var. Ben ondan daha çok heyecanlıyım. İmkân sağladık kazanmaları onlar bağlıdır." şeklinde konuştu.

KALEMLER KÖY OKULLARINA

Sınav başladıktan sonra aileler dışarıda endişeli bekleyişlerini sürdürdü. Bazı aileler sohbet ederek zaman geçirirken, bazıları çocukları için dua okudu. Sınav saat 12.40 itibariyle tamamlandı. Aileler çocuklarını okulların kapısında karşılarken, sınavın nasıl geçtiğini sordu. Öğrenciler daha çok matematik sorularında zorlandıklarını söyledi. Gençlik Merkezi üyeleri ise sınavdan çıkanlardan köy okullarına göndermek üzere kalemlerini topladı.

YGS SONUCLARININ KULLANIMI

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin

"https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek.  YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

İKİNCİ AŞAMA LYS

YGS sonuçları ise 28 Mart'ta açıklanacak. YGS'de 150 olarak belirlenen baraj puanını geçenler ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 4-17 Nisan arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek LYS'lerin sonuçları da 11 Temmuz'da açıklanacak. LYS tarihleri şöyle:

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran

LYS-1 (Matematik): 11 Haziran

LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil): 17 Haziran

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 18 Haziran

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi