Görüş Bildir

Neden Kayıt Yapılmıyor?

Diyarbakır'da imam hatibe dönüştürülen bir ortaokulun öğrenci kabul etmemesine tepki gösteren veliler, dönüşüme karşı olan idarecilerin kayıt noktasında kendilerini engellemelerine tepki gösterdiler.

Neden Kayıt Yapılmıyor?

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Toplu Konut'ta bulunan ve Temmuz 2018'de imam hatibe dönüştürülen Fatih Özdil İmam Hatip Ortaokuluna çocuklarını kaydedemeyen veliler, duruma tepki gösterdiler.

Okul idarecilerinin, dönüşüme karşı oldukları için kendilerini engellediğini belirten veliler, buraya kayıt yaptıramamaları durumunda çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylediler. Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı ve Önder İmam Hatipliler Derneği Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül, okul müdürünün onlarca yazışmanın ardından buranın imam hatibe dönüşmemesi için elinden gelen tüm çaba ve gayreti sarf ettiğini belirtti.

Akgönül, "Bölgede gençliğimizin edep, ahlak ve İslami terbiye üzerine yetişmesi için imam hatip okullarının çok önemli ve yararlı fonksiyonu olduğuna inanıyoruz. İmam hatipler, bu bölgede terör kaynaklı tüm ifsat hareketlerine karşı en makul çözümleri sunuyor. Bu bakımdan imam hatip okullarının sayısının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda Toplu Konut bölgesinde birçok veli, çocuklarını Fatih Özdil İmam Hatip Ortaokuluna göndermek istediklerini dilekçeyle belirttiler. Okul müdürü, onlarca yazışmanın ardından buranın imam hatibe dönüşmemesi için elinden gelen tüm çaba ve gayreti sarf etmiştir. Bütün engelleme ve tepkilere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı orayı imam hatibe dönüştürmüştür. İmam hatibe dönüştürülmesinin ardından okul müdürü, farklı bir yol ve yöntem deneyerek okuldaki yönetim ekibiyle beraber çocuklarını kayda getiren velilere yer olmadığını, öğrenci potansiyeli nedeniyle öğrenci kaydı alamayacaklarını, farklı okula göndermeleri gerektiğini söylemiştir. İmam hatip ve değerlerinin bize uygun olmadığını ifade etmişlerdir." dedi.

"Okul müdürü, öğrencileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç işlemektedir"

Okul müdürünün öğrenci ve velileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç işlediğini ifade eden Akgönül, şunları söyledi:

"Bu anlamda bizler, Eğitim-Bir-Sen ve dernek olarak sürecin takipçisi olacağız. Okul müdürü, öğrencileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç işlemektedir. Biz, gerekli haklarını aramaları konusunda velilerin ilgili mercilere müracaat etmelerini talep ediyoruz. Bize başvuran bazı veliler, şayet Fatih Özdil İmam Hatip Ortaokulu idaresi almadığı sürece çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylediler. Buranın imam hatip okulu olması için çaba gösterdiklerini ve bunu da başardıklarını anlattılar. Buna rağmen okul idaresinin engellemesi ve direnç göstermesi kabul edilebilir değildir."

Velilerin, çocuklarının hakları konusunda ısrarcı olmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Akgönül, "Ayrıca biz burada velilere kendileri haklarını ve çocuklarını eğitimleri konusunda ısrarcı olmalarını, bunu valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde resmi yolla bildirmelerini öneriyoruz. Okul müdürü imam hatipler okullarının çok önemli bir misyon arz ettiği teröre karşı bir ilaç mesabesinde gözüken bir durumda okul müdürünün böyle bir direnç göstermesine anlam veremiyoruz. Veli, öğrenci ve bölge açısından bir önce duruma el konulması, gerekli tedbirin alınmasını talep ediyoruz.  TOKİ Toplu Konut bölgesi yaklaşık 50 bin kişinin iskân etiği bir bölge olmasına, maalesef orada sadece bir imam hatip bulunmasına rağmen okul müdürü gelen onlarca veliyi geri çevirip burada tüm diğer menfi cereyanlara ve akımlar karşı adeta imam hatip istemediklerini, imam hatip talebinin bulunmadığını, imam hatiplerinin boş olması gerektiğini söylüyor. Şayet kayıt almadığı takdirde onların elini güçlendireceği imajı oluşturarak, burada karşı tarafın elini güçlendirmektedir." ifadelerini kullandı.

 Öğrenci velilerinden Ahmet Çetiner de Mehmet Can isimli oğlunun imam hatip okuluna gitmesini istediğini kaydederek, aksi halde çocuğunu herhangi bir okula göndermeyeceğini söyledi.

"Çocuğumun dinini öğrenebilmesi için imam hatip okuması gerekiyor"

Çetiner,  "5'inci sınıfa gidecekti. Daha 24 Kasım ilköğretim okulunda okuyordu. 5'inci sınıfa geçtiğinde sistemden baktık kayıt burayı gösteriyordu. Sistemden gözüktüğü için bizde gelip kayıt yapma gereği görmedik. Pazartesi okulun başladığı gün eşim çocuğu okula getirdiğinde kaydın burada olmadığını, toplu konut ortaokulunda olduğunu söylediler. Ben çocuğumun imam hatip okuluna gitmesini istiyorum. Dini öğrenmesi için imam hatip okuması gerekiyor.  Görüştüğümüzde okul müdürü kayıt yaptırmam gerektiğini söylediler. Şimdiye kadar neredeydiniz yaz boyunca, imam hatip olduğu için kontenjanları dolmuş alamıyorlarmış. Okula alınmadığında ben diğer okula göndermeyeceğim." şeklinde konuştu.

Yetkililere çağrıda bulunan Çetiner, "Başka aileler de bu durumdan şikâyetçi ve okula göndermiyorlar. Onlar da imam hatibe göndermek istiyor. Buradan yetkililere sesleniyorum: Burada iki sınıf açılmış. Daha farklı veya fazla sınıflar açılabilirdi. Çocuklar için sınıf açsınlar." dedi. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz okul müdürü ise hiçbir açıklama yapmayacağını dile getirdi.

Öte yandan, okulun imam hatip olması için Milli Eğitim Bakanlığınca 3 defa yazı gönderildiği ve buna rağmen okul müdürünün buranın imam hatip olmaması için onay vermediği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi