Öğrenciler engelliler konusunda bilinçlendirilecek

Diyarbakır Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesinin iş birliği ile "Toplumsal Bilinçlendirme ve Farkındalık Semineri" kapsamında her hafta iki okulda öğrencilere engellilerin yaşadığı sorunlar anlatılacak.

Öğrenciler engelliler konusunda bilinçlendirilecek

Diyarbakır Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesinin iş birliği ile "Toplumsal Bilinçlendirme ve Farkındalık Semineri" kapsamında her hafta iki okulda, öğrencilere engellilerin yaşadığı sorunlar aktarılacak.

Yenişehir ilçesindeki bir okulun toplantı salonunda yapılan ilk seminere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Batur, Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Akif Karakaş, yaklaşık 400 öğrenci, öğretmen ve idareciler katıldı.

Programda, engellileri anlatan sinevizyon gösterisinin ardından derneğin şube sekreteri psikolog Yakup Berent tarafından seminer verildi.

Derneğin Şube Başkanı Karakaş, engellilerin eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları sorunların yanında en büyük sorunun toplumsal bilinç eksikliği olduğunu belirtti.

Karakaş, esnafın kaldırımları işgal etmesi, toplu taşım araçlarında ücretsiz yolculuk yapma hakları olmasına rağmen şoförlerin tepki göstermesi gibi birçok sorun yaşadıklarını anlattı.

- "Daha farklı bir yaklaşım sergileyeceklerdir"

Her vatandaşın bir engelli adayı olduğunu vurgulayan Karataş, herkesin bu bilinçle engellilere yaklaşması gerektiğini belirtti.

Bu ve benzeri sorunların toplumsal bilinç eksikliğinden kaynaklandığına işaret eden Karataş, şöyle konuştu:

"Ağaç yaşken eğilir sözünden yola çıkarak öğrencilere bu yıllarda bu bilinci aşılamak adına bu çalışmayı bugün başlatıyoruz. Öğrenciler, yarının doktorları, mühendisleri, avukatları, müteahhitleri, mimarları ve öğretmenleridir. Şimdi bu bilinci kazandıkları için engelli vatandaşlara daha farklı bir yaklaşım sergileyeceklerdir. Bizim asıl amacımız da bu zaten."

- "20 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz"

Diyarbakır'da yaklaşık 200 okulda seminer vermeyi ve 20 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Karataş, "20 bin öğrenciye ulaşmak demek yaklaşık 200 bin insana ulaşmak demektir. Her bir öğrenci arkadaş çevresinden, ailesine bulunmuş olduğu sosyal ortama kadar birçok insanın bilinçlenmesi anlamına geliyor. Dolaylı olarak bu rakama ulaşmış olacağız inşallah." ifadesini kullandı.

Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 9. sınıf öğrencisi Seyran Ekin de toplumda engelli ve engelsiz diye bir ayrım olduğunu söyledi.

Engelliler konusunda yapılan semineri çok faydalı bulduğunu anlatan Ekin, "Hepimiz birer engelli adayız. Seminere gelmeden önce yolda bir engelli gördüğümde çok önemsemezdim. Bir engelli bana bir şey dese ciddiye almazdım. Seminerden sonra düşüncelerim değişti. Hepimizin birer engelli adayı olduğu tekrar bize anımsatılınca düşüncelerim değişti." dedi.

Ressam olmak istediğini ve resimleriyle engellileri anlatan bir çalışma yapabileceğini dile getiren Ekin, salonda bulunan diğer öğrenci arkadaşlarının da bu bilinçlenme sayesinde ister mesleklerinde ister özel hayatlarında bu duyarlılığı ortaya koyacaklarını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler