Görüş Bildir

Öğrenci yurtlarının ruhsat yetkisi MEB'e veriliyor

TBMM'deki kanun tasarısının yasalaşmasıyla, başta belediyeler olmak üzere diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarının inisiyatifinde bulunan, öğrenciler için barınma hizmeti sunan konukevi, misafirhane gibi ticari işletmeler için açma ve çalışma ruhsatı düzenleme yetkisini, Milli Eğitim Bakanlığı alacak

Öğrenci yurtlarının ruhsat yetkisi MEB'e veriliyor

Düzenlemeyle, öğrenci yurtlarına ilişkin ruhsatlandırma, standart belirleme ve denetlemelere ilişkin, kurumlar arasındaki farklı uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amaçlanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TBMM'deki kanun tasarısının yasalaşmasıyla, belediyeler, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarının inisiyatifinde bulunan, öğrenciler için barınma hizmeti sunan konukevi, misafirhane, apart gibi ticari işletmeler için açma ve çalışma ruhsatı düzenleme yetkisine sahip olacak.

TBMM'ye sevk edilen Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısı, özel yurtlara ilişkin yeni hükümler getiriyor.

Mevcut düzenlemede, Milli Eğitim Bakanlığının öğrenci yurt ile pansiyonları dışında başka isimlerle açılan ve öğrencilere barınma hizmeti veren özel ticari işletmelere ilişkin ruhsatlandırma ve denetleme yetkisi bulunmuyor. Geçerli mevzuatta ruhsatların, belediyeler, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarının inisiyatifiyle düzenlenmesi nedeniyle, bu işletmeler kamuoyunun gündemine "denetimsiz barınma mekanları" olarak geliyor.

Yeni tasarıya göre, daha önce Büyükşehir Belediyesi, Belediye ve İl Özel İdaresi kanunları ile diğer kanunlarla belirlenen izin veya ruhsatlara ilişkin hükümler, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlar hakkında uygulanmayacak.

- Bakanlık denetim standartlarını belirleyecek

Tasarının yasalaşmasıyla, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek.

Yeni uygulamayla, ülke genelinde öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların ruhsatlarına ilişkin belediyeler arasında farklı uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, özel öğretim kurumlarında olduğu gibi, bu hizmeti verecek kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatının da bakanlık tarafından düzenlenmesi öngörülüyor.

TBMM'de bekleyen tasarıda yer alan düzenlemenin yasalaşması halinde, öğrencilere barınma hizmeti veren kurumların denetlenmesi ve mevzuata aykırı durumlarının tespiti halinde, kapatma işlemleri MEB tarafından yapılabilecek.

Bakanlık, tasarının TBMM'de yasalaşmasının ardından öğrenci yurtlarına ilişkin yönetmelik çıkaracak. Bakanlık bu düzenlemede yurt, pansiyon, öğrenci apart evi, stüdyo ev gibi öğrenciye barınma hizmeti veren merkezlerin standartlarını belirleyecek ve buna göre denetim yapma yetkisine sahip olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi