Okullaşmada kızlar erkekleri geçti

Diyarbakır'da kız çocuklarının eğitime kazandırılması için yürütülen çalışmalar sonucu Çermik ilçesinde lisede eğitim gören kız çocuklarının sayısı erkek öğrencileri geçti.

Okullaşmada kızlar  erkekleri geçti

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde lisede okuyan kız çocuklarının sayısı erkekleri geçti.

Diyarbakır'da kız çocuklarının eğitime kazandırılması için yürütülen çalışmalar sonucu çok sayıda kız çocuğu çocuk yaşta gelin olmaktan kurtarıldı, okulla buluşturulan çocukların eğitim hayalini gerçekleştirmesi sağlandı.

Bu başarının gerçekleştiği ilçelerden biri de Çermik oldu.

Kararlılıkla yürütülen çalışmalarla ilçede lise düzeyinde eğitim gören kız çocuklarının oranı erkek öğrencileri geçti.

Lisede okuyan öğrencilerin yüzde 55'i kız, yüzde 45'i erkek öğrencilerden oluşan Çermik için bu tablo gurur vesilesi oldu.

- "Bu bizim için gurur kaynağı"

Çermik İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan, bölgede eğitim alanında kız çocuklarının okullaşma sıkıntısına yönelik çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kız çocuklarının okullaşması yönünde ilçe olarak çok iyi bir durumda bulunduklarını aktaran Bozdoğan, daha da iyi olmak için çalıştıklarını, tüm çocukların okullaşmasını sağlamak istediklerini belirtti.

Çocukların okulla buluşmasını sağlamak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Bozdoğan, şöyle konuştu:

"2017-2018 eğitim öğretim yılında yaptığımız çalışmalar sonucunda 72 öğrencimizi okula kazandırdık. İlçemizde, liseye devam eden 2 bin 770 öğrencimizden yüzde 55'i yani bin 530'u kız öğrencimiz. Bu da bizim için gurur kaynağı. Hedefimiz öğrenim çağındaki bütün çocuklarımızın okul saatinde okulda olmasını ve iyi bir eğitim almasını sağlamak. Bu çocuklara kaliteli bir eğitim vererek çok iyi üniversitelere yerleşmelerini istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor."

Geçen yıl liseye devam eden ile üniversiteye yerleştirilen öğrencilerin oranlarında il bazında çok iyi bir konumda olduklarını aktaran Bozdoğan, bu yıl liseden mezun öğrencilerden yüzde 50'sinin üniversiteye yerleşmesini sağlamak istediklerini, bu yönde çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

İlçede okullaşma oranının ortaöğretimde yüzde 96 olduğunu anlatan Bozdoğan, ilköğretim ve okul öncesi eğitimde de yüzde 100'e yaklaştıklarını sözlerine ekledi.

- Bir lisede 194 kız, 94 erkek öğrenci

Ercan Demirkol Anadolu Lisesi Müdürü Lütfi Boynukara da 12 yıldır görev yaptığı okuldaki öğrencilerin bu yıl 194'ünün kız, 94'nün ise erkek olduğunu belirtti.

Geçen yıl mezun olan 82 öğrenciden 46'sının üniversiteye yerleştiğini ifade eden Boynukara, okulda eğitim gören kız öğrencilerin çok başarılı olduğunu vurguladı.

"Kız öğrencilerimizin başarılı olması eğitime erişim açısından son derece önemli. Bu da bizi mutlu ediyor. Okulun üçte ikisi kız öğrencilerden oluşuyor." diyen Boynukara, kız öğrencileriyle gurur duyduklarını aktardı.

- "Kız çocukları okumadığı zaman büyük kayıp oluyor"

11. sınıf öğrencisi Havva Demir, okullarında kız öğrencilerin sayısının daha yüksek olduğunu anlatarak, kız çocuklarının okutulması gerektiğini söyledi.

"Bazı aileler önem vermiyor. Okutulmayan kızlar var. Onların da okumaya hakkı var. Kızlar kesinlikle okula gönderilmeli. Kız çocukları okumadığı zaman çok büyük kayıp oluyor." ifadelerini kullanan Demir, ailelerin kız çocuklarının eğitimine önem vermesini istedi.

11. sınıf öğrencisi Hüseyin Kılıç da okullarındaki kız öğrencilerin çok başarılı olduğunu dile getirerek, ailelerden kız-erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okula göndermelerini istediklerini belirtti.

Kılıç, "Okula gönderilen kız çocuklarının ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz