Okullarda florür vernik uygulanmalı mı?

Velilerin kafası karışık. Okullarda çocuklara uygulanacak florür vernik uygulaması için ailelerden izin kağıdı isteniyor, veliler de soluğu ‘Yaptıralım mı, yoksa yaptırmayalım mı?’ diye diş hekiminde alıyor.

Okullarda florür vernik uygulanmalı mı?

Son zamanlarda, ‘Çocukların dişlerine florür vernik uygulaması yapılması ile ilgili okuldan bir form geldi. Yaptırmak gerekir mi, yararlı mı, zararlı?’ mı şeklinde sorular ile karşılaştığını belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, aileleri uyarıyor. Diş macunlarında zaten florür olduğunu belirten Kökdemir, çocukların düzenli olarak dişlerini fırçalamasının yeterli olduğunu belirtiyor.

GÜVENLİ BİR UYGULAMA

Toplu ortamda, kontrolsüz bir uygulama yaptırmak yerine bu uygulamayı diş hekimi muayenesinde yaptırmanın daha doğru olacağını vurgulayan Kökdemir, ‘Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite açısından daha güvenlidir. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir” diyor.

GEREKLİ HİJYEN ŞARTLARI SAĞLANABİLMELİ

Ancak Diş Hekimi Pertev Kökdemir, okullardaki toplu uygulamaya karşı da aileleri uyarıyor: “Çocuğun ihtiyacı varsa veya aile talep ediyorsa bu uygulama yapılabilir. Maliyeti de oldukça düşüktür. Aile bireylerinin dişlerinde çok çürük varsa çocukta da çürüğe yatkınlık olabilir. Bir de çocuk dişlerini düzenli fırçalamıyorsa, bu uygulama yapılabilir. Ama bu uygulamanın kontrollü yapılması lazım. Gerekli hijyen şartları sağlanabiliyorsa toplu halde yapılabilir. Bu şartların sağlanabildiğinden emin olunmalı. Aksi durumlarda 40 kişiye toplu halde uygulama yapılmaması daha uygun olur.”

Kaynak: Diyarbakır Söz