Rehberlik geliştirme projesi protokolü imzalandı

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız: ''Bundan sonra yapacağımız her çalışmanın 4 4 4 ile bağlantısı olacak''

Rehberlik geliştirme projesi protokolü imzalandı

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ''Bundan sonra yapacağımız her çalışmanın 4 4 4 ile bağlantısı olacak'' dedi.

Rehber öğretmenlerin akademik donanımlarının artırılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü arasında ''Pozitif Psikoloji Uygulamaları-EQ-Değerler Eğitimi'' ve ''Rehberlik Geliştirme Projesi'' işbirliği protokolleri, üniversitede düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Yıldız, dünyada dijital bir çağ yaşandığını belirterek, bu noktada konulara daha derinlemesine bakmak için bilim kendine nasıl bir alan seçiyorsa bir üniversitenin de iddiasını gerçekleştirebilmesi için kendine tematik bir yaklaşım seçmesini çok orijinal bulduğunu belirtti.

İstanbul'da yaklaşık 2,5 milyon öğrenci bulunduğunu ifade eden Yıldız, 100 bin öğretmen ile görev yapılan kentte 3 bin 500 kurumda çalışmaların yürütüldüğü büyük bir interland alanı olduğunu söyledi.

Açık bir politika benimsediklerini ve özellikle de üniversiteler ile işbirliği yapmayı temel bir misyon olarak gördüklerini kaydeden Yıldız, üniversitelerden ürettiklerini paylaşmalarını ya da işbirliği yapma noktasındaki proje önerilerini beklediğini ifade etti.

Yıldız, özellikle değerler eğitimi ve rehber öğretmenlere yönelik yürütülen çalışmalarda hedef kitlenin rehber öğretmenlerin belli konularda yönlendirilmesi olduğunu dile getirerek, okullarda sadece problem ortaya çıktığında müdahale eden değil, proaktif bir şekilde önleyici adımlar atan rehberler olması gerektiğini dile getirdi.

Değerler eğitimi kavramının, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan bir genelge ile tüm okullarda uygulatılmaya çalışıldığını belirten Yıldız, önemsenen ve çalışma yapılan bu konunun çocuk odaklı, okul merkezli, bireysel anlamda yeni yöntem ve yaklaşımları ortaya koyduğunu ifade etti.

Yıldız, ''4 4 4 yasası ile birlikte umuyoruz ki okullarımızda bu değerler eğitimi gibi etik değerlerimizin, bizim kendi öz değerlerimizi ifade edebilecek yaklaşımlara hiç değilse seçenek noktasında belki ders çizelgelerinde yer verebiliriz. Bu projenin umduğumuz ve planlanan şekilde sonuçlanmasını arzu ediyorum'' dedi.

-Rektör Tarhan-                                                                         

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan da protokolün amacının yenilikçi, yeni arayışlar içerisinde olan bir insan vizyonu oluşturmak olduğunu belirterek, ''Psikolojik danışman ve rehberlik uzmanımız sadece bireye sorunları için rehberlik yapmayacak, onun motive olması için, hasta olmaması için ona bazı değerler öğretecek ve bunu kişisel koçluk gibi bir yaklaşım içerisinde gerçekleştirecek. Böyle olduğunda okullarda şiddet azalacak, aile içerisindeki şiddet azalacak. Okul daha iyi yönetilebilir bir hale gelecek'' diye konuştu.

Tarhan, 21. yüzyılın bilgelik çağı olması nedeniyle etik değerlerin ve normların çocuklara ve gençlere iyi insan olmak, çalışkan olmak, yalan söylememek gibi ahlaki değerlerin bilimsel metodoloji içerisinde anlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

-Yeni eğitim sistemi-

Yıldız, bir gazetecinin, ''Bu yeni rehber ve değerler eğitiminin 4 4 4 ile bağlantısı var mıdır?'' şeklinde yönelttiği soruyu da ''Bundan sonra yapacağımız her çalışmanın 4 4 4 ile bağlantısı olacak. 4 4 4 eğitim sistemini bir kelime ile özetleyin deseler, eğitimde esneklik getiriyor. Eğitime demokrasi getiriyor. Bir seçenek sunuyor. Bundan önceki eğitimler baskıcı ve kalıptı. Bu yeni anlayışla öğretmene de özgürlük getiriyor sadece bir müfredata bağlı kalmama gibi'' şeklinde cevaplandırdı.

Törende, daha sonra Yıldız ve Tarhan tarafından işbirliği protokolü imzalandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz