Sahiller köpeklere emanet!

Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinin Van Gölü sahilleri, bugüne kadar 4 çocuk ve 1 yetişkin olmak üzere toplam 5 kişiyi boğulmaktan kurtaran cankurtaran köpeklere emanet.

Sahiller köpeklere emanet!

Boğulma vakalarının arttığı sıcak yaz günlerinde insanlar Van Gölü’ne akın ederken, cankurtaran ekiplerinin olmaması nedeniyle boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalanların imdadına cankurtaran köpekler koşuyor. Cankurtaran köpeklerin sahibi ve eğitmeni Numan Büyükdere ve arkadaşları, 5 yıldır eğittikleri köpekleriyle boğulan vatandaşların imdadına yetişiyor. Dört arkadaş ve 7 eğitimli köpekleriyle birlikte Van Gölü’nün Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan sahillerinde şimdiye kadar 4 çocuk ve 1 yetişkini boğmaktan kurtardıklarını belirten Numan Büyükdere, “Biz 4 arkadaşız. 7 eğitimli cankurtaran köpeğimiz var. Bu köpeklerle boğulma tehlikesi geçiren insanları kurtarıyoruz. Bugüne kadar 4 çocuk ve bir yetişkin olmak üzere toplam 5 vatandaşı boğulmaktan son anda kurtardık. Sıcak yaz gününde vatandaşlar serinlemek için Van Gölü’ne giriyorlar. Durum böyle olunca da boğulma vakaları artıyor. Biz de 5 yıldır cankurtaran olarak eğittiğimiz 7 köpekle beraber nöbetleşe insanların yoğun olarak göle girdikleri yerlerde bekliyoruz. Cankurtaran ekipleri olmadığı için her boğulma vakasına köpeklerimizle müdahale ediyoruz. Köpekleri 3 gruba ayırdık. Her gün 2 köpekle sahilleri dolaşıyoruz. Eğittiğimiz köpeklerimiz yorulmasın diye nöbetleşe olarak gruplar halinde geziyoruz. Bizim burada her hangi bir maddi beklentimiz yok. Tek beklentimiz eğlenmek için suya giren insanların yanında olup onlara güvenli bir ortam sağlamaktır” dedi.

KÖPEKLERE İLK YARDIM DERSLERİ

Numan Büyükdere, cankurtaran olarak eğittikleri köpeklere ilk yardım dersleri de vermeye başladıklarını ifade ederek, “İlk hareket olarak sudan çıkardıkları canlının karnına basarak midesindeki suyu boşaltma hareketini öğretmeye başladık. Eğitim almada zorlanıyorlar, fakat zorda olsa yavaş yavaş öğrenmeye başlıyorlar. Önce kendimiz gösteriyoruz sonra onlar uyguluyor” dedi.

Köpek sahiplerinden Ahmet Atlı ise, eğitimli köpeklere cankurtaran köpekler ekibi adını verdiklerini söyleyerek, “7 cankurtaran köpeğimiz var ve bugünde Sarap ve Kent isimli 2 köpeğimizi sahile getirdik. Bunları nöbetleşe olarak evden çıkarıp sahillerde dolaştırıyoruz. Nerde bir boğulma vakası varsa bu köpekler insanlardan daha fazla duyarlılık gösteriyor. Hemen tehlikeyi seziyor kaç metre uzaklıkta olursa olsun tehlikeyi sezdikleri gibi hemen suya atlıyor ve gidip kurtarıyorlar. Yetişkin insanları kurtarmak için köpeğin boynuna ip asıyoruz yetişkinler ipi tutarak sahile kadar geliyor. Eğer köpek çekmede zorlanırsa ikinci köpek hemen yardıma koşuyor. Yine olmazsa biz hemen suya atlayıp olaya müdahale için hızlıca yüzüp yardıma gidiyoruz. Ya da az bir yüzmesi olana cankurtaran yeleğini ağzına alıp götürüyor. Bu şekilde insanları boğulmaktan kurtarıyor. Küçük çocuklarda ise kolundan, elbisesinden alıp çekip sahile getiriyor” diye konuştu.

‘VAN GÖLÜ SAHİLLERİNİ KORUYACAKLAR’

İnsanların serinlemek için yoğun olarak göle girdiği alanlarda boğulma vakalarına karşı dikkatlice gölde yüzenleri seyreden cankurtaran köpekler, aynı zamanda sahil güvenliğini de sağlıyor. Vatandaşları boğulmaktan kurtaran cankurtaran köpekler, aynı zamanda yabani hayvan saldırılarından ve diğer dış etkenlerden de insanları koruyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz