Görüş Bildir

'Sınav kaygısı' müfredata girdi

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bilgisi Dersinin müfredatını yeniledi ve dersin ruh sağlığı ile ilgili kısmını genişletti. Yeni müfredata göre önceki müfredatta yer almayan "sınav kaygısı ve başa çıkma yolları" konusu da dersin, "Akıl ve Ruh Sağlığı" başlıklı ünitesi altında işlenecek.

'Sınav kaygısı' müfredata girdi

Milli Eğitim Bakanlığı, 9. sınıfta okutulan Sağlık Bilgisi dersi öğretim programını yeniledi. Yapılan düzenlemeyle, önceki müfredatta yer alan ünite isimleri ve içeriklerinde köklü değişikliklere gidildi. Eski müfredattaki "Büyüme, Gelişme ve Ruh sağlığı" ünitesi "Büyüme ve Gelişme" ile "Akıl ve Ruh Sağlığı" olmak üzere ikiye ayrıldı ve içerikleri genişletildi.

 

SINAV KAYGISI MÜFREDATTA

Programda Akıl ve Ruh Sağlığı Ünitesine "sınav kaygısı" da dahil edildi. Buna göre öğrenciler, stres konusunu işlerken "sınav kaygısı ve başa çıkma yolları üzerinde de" duracak, sınav kaygısıyla başa çıkmayla ilgili araştırmalar yapılacak. Öğretmenler ise öğrencilere "stresli durumlarda kendilerinde ne gibi değişikliklerin meydana geldiğini" soracak ve öğrencilerinden aldığı yanıtlara göre stres kavramını açıklayacak. Derste ayrıca stresin performans ve konsantrasyona etkilerini vurgulayacak.

İHTİYACINIZ OLURSA YARDIM ALIN

Akıl ve Ruh Sağlığı ünitesinde günlük hayatta akıl ve ruh sağlığını etkileyen faktörler ile akıl ve ruh sağlığını korumak için neler yapılacağı da incelenecek. Bu kapsamda derslerde beyin fırtınaları yapılacak, "bireylerin sorunlarını çözemediği durumlarda profesyonel yardım almaları gerektiğinin farkına varmaları" sağlanacak. Ayrıca, derslerde hem aile içi hem de sosyal iletişim üzerinde durulacak. Öğrencilerden görsel ve yazılı basında yer alan şiddet haberlerini derlemeleri istenecek, bu haberler üzerinde tartışılarak öğrencilere "Olayda yer alan yanlış davranışlar nelerdir?", "Bu olayın nedeni ne olabilir?", "Olayı yaşayan kişilerden biri siz olsaydınız ne yapardınız?", "Bireyler şiddet görmeyi hak eder mi?" gibi sorular yöneltilecek.

ÜNİTELER BAŞTAN DÜZENLENDİ

Eski programdaki ünite dağılımı da yeni programda yeniden düzenlendi. Sağlık Bilgisi dersinin eski programında yer alan "Sağlık Kavramı", "Sağlıklı Hayatın Temeli", "Büyüme, Gelişme ve Ruh Sağlığı", "Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar", "Aile Hayatı, Planlaması ve Ana Çocuk Sağlığı", "Bulaşıcı Hastalıklarla İlgili Temel İlkeler", "Kazalar ve İlk Yardım" üniteleri yenilendi. Yeni programda üniteler "Sağlıklı Yaşam", "Büyüme ve Gelişme", "Sağlığın Geliştirilmesi ve Korunması", "Akıl ve Ruh Sağlığı", "Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar", "Aile Hayatı ve Ana Çocuk Sağlığı", "Hastalıklarla İlgili Temel Kavram ve İlkeler" şeklinde yeniden düzenlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi