Görüş Bildir

Suriyeli çocuklara akran desteği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen "Sosyal Uyum Programı" kapsamında Suriyeli sığınmacı çocukların uyum problemleri Türk akranlarının desteğiyle aşılmaya çalışılıyor.

Suriyeli çocuklara akran desteği

Bu güne kadar gerçekleştirilen "Sosyal Uyum Programı" ile 7 bin çocuğa ulaşıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen "Sosyal Uyum Programı" kapsamında kamplar dışında yaşayan Suriyeli sığınmacı çocukların topluma uyum problemleri akranlarının desteği ile aşılmaya çalışılıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın Suriye'den gelen sığınmacı çocukların eğitimleri ve korunmalarına ilişkin çalışmalar hakkındaki soru önergesini yanıtladı.

Yanıtta, Türkiye'de kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların Bakanlığın çocuk hakları komiteleri aracılığıyla topluma uyumlarının sağlanması ve Türk çocuklar ile Suriyeli çocuklar arasında karşılıklı diyaloğa, bilgi alışverişine olanak sağlayacak bir platformun oluşturulması amacıyla Bakanlık ve UNICEF Türkiye Temsilciliği işbirliğinde "Sosyal Uyum Programı" düzenlendiği belirtildi.

Program kapsamında Suriyeli çocukların sosyal uyum problemlerini en aza indirmek, toplumdaki mevcut risk ve kaynaklarla ilgili farkındalıklarını arttırmak, haklarına uygun bir yaşam sürmelerini sağlamak ve aynı zamanda kültürler arasında karşılıklı anlayışın ve hoşgörünün geliştirilmesinin hedeflendiği aktarılan yanıtta, programın İl Çocuk Hakları Komitelerine kayıtlı çocuklar tarafından akran eğitimi tekniğiyle verilen eğitimler şeklinde yürütüldüğü bildirildi.

SOSYAL UYUM

Eğitmenler tarafından hazırlanan ve güçlendirme yaklaşımı temel alınan Sosyal Uyum Eğitimi Modülünde; " İçinde Yaşadığımız Toplum", "Kültür-Hoşgörü-Ayrımcılık", "Ben Güçlüyüm", "Birbirimizi Anlamak ve Anlatmak" konularında eğitimler verildiği vurgulanan yanıtta, şunlar ifade edildi:

"Hatay, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa illerinde gerçekleştirilen eğitimler, Çocuk Danışma Kurulu 2016 eylem planı doğrultusunda 10 ilde sürdürülen çalışmaların, devam etmesine karar verilmiştir. Kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuk sayısının fazla olduğu Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kocaeli, Malatya, Edirne ve Muğla illerinde de eğitimler gerçekleştirilmektedir. Bu güne kadar gerçekleştirilen "Sosyal Uyum Programı" ile 7 bin çocuğa ulaşılmıştır."

Yanıtta, çocukların yaz aylarında sokak işçisi olmaması için alınan tedbirlere de yer verildi.

Kolluk kuvvetleri, yerel yönetim zabıta birimleri, Alo 183 Sosyal Hizmet Danışma Hattına yapılan ihbarlar ve vatandaşların kişisel başvuruları aracılığı ile sokakta risk altında olduğu, dilendirildiği, sokakta çalıştırıldığı belirtilerek bakanlığa bağlı il müdürlüklerine yönlendirilen çocuklar ve ailelerinin uygun sosyal hizmet modellerinden yararlandırıldığı belirtilen yanıtta, "Sosyal Hizmetler Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde hiçbir çocuğun sokakta kalmamasına yönelik gerekli tedbirler Bakanlığımızca alınmaktadır." denildi.

AKRANLARIYLA EĞİTİM

Yanıtta, kamplar dışındaki Suriyeli çocukların okullaşmasına ilişkin de bilgilere de yer verilerek, şunlar kaydedildi:

"2015-2016 öğretim yılında, il milli eğitim müdürlüklerinden alınan verilere göre geçici koruma kapsamındaki 62 bin 357 Suriyeli öğrenci ve 13 bin 395 Iraklı öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı resmi okullarında eğitim görmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı resmi okullarına kayıtlı öğrencilerden, 6 bin 14'ü Suriye uyruklu ve 2 bin 673'ü Irak uyruklu olmak üzere toplam 8 bin 687 yabancı uyruklu öğrenci sınıf tekrarı yapacaktır.

Geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli ve yabancı öğrencilerin örgün eğitim kurumlarına kayıtları yapılmakta e-Okul ve Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) girişi aracılığı ile devamları takip edilmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi