Görüş Bildir

Liselere geçiş sınavı TEOG’da ilk oturum başladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ilk oturumu saat 09.00’da start aldı. TEOG sınavının ikinci oturumu ise yarın (26 Kasım) yapılacak.

Liselere geçiş sınavı TEOG’da ilk oturum başladı

Ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349  salonda, yurt dışında ise 7 ülke, 14 merkez, 22 okulda gerçekleştiriliyor.  Sınavlarda 200 bin öğretmen görev yapıyor.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri  süresinde modüle işlenen bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317  öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

Yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturumlar  saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları, 20 dakika olacak.  Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, bugünkü birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü  ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girecek. Yarınki ikinci oturumda ise Fen ve  Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınav  yapılacak.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20  soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının  süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında  kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat  fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap  makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları  ile sınava giremeyecek. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı,  sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan  tutanakla geçersiz sayılacak.

OKULLARDA DERS YAPILMAYACAK 

Ortak sınavların yapıldığı günlerde, sınavların gerçekleştiği  okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun  öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00'da kendi okullarında hazır  bulunacak.

TEOG'da belirlenen kurallara göre, salon görevlisi öğretmenler sınav  salonlarında gazete, kitap okumayacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde  ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve  cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.

MEB tarafından 1. dönem TEOG kapsamındaki mazeret sınavları ise 12-13  Aralık 2015'te gerçekleştirilecek. Sınav sonuçlarının ise 2016 Ocak ayında  açıklanması bekleniyor.

ÖZEL GEREKSİNİMİNİ BELGELEYENLER VE MAZERETLİLER 

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme,  5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen  hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Bunların dışında herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerle  ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumlar tutanakla tespit edilip  bakanlığa bildirilecek. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için  hazırlanan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi.

ERMENİ ÖĞRENCİLER DE DİN KÜLTÜRÜ SORULARINI YANITLAYACAK 

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye'nin çeşitli  okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru  Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma  alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim  Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi  din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de  Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi  testinden muaf tutulacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi