Görüş Bildir

Teog Ve Üniversite Girişi Nasıl Olacak

Yılmaz, "Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. bir ay içinde Bakanlar Kurulu'na sunacağız"dedi.

Teog Ve Üniversite Girişi Nasıl Olacak

Üniversite sınav sisteminin değişmesiyle ilgili de konuşan Bakan Yılmaz, "Bizim programımızda var, 'üniversite sınavları birden fazla yapılacaktır' diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında inşallah halkımızın önünü sunulacak" diye konuştu. Bakan Yılmaz 2018, yılında yaklaşık 20 bin öğretmen ataması yapılacağını da açıkladı.

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT haber'de eğitim gündemine ilişkin kontu. TEOG'un kaldırıldığını anlatan ve bir ay içinde yeni sistemin Bakanlar Kurulu'na sunulacağını dile getirilen Bakan Yılmaz'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Önce mevcut yaşadığımız durumun bir resmini çekelim. Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. 25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. spor yapabiliyor mu? Türkiye'nin şu andaki eğitim seviyesi, geçmiş yıllardan çok çok ileridedir.

2002'de yaşam ömrü ortalaması 75.5'ti, şimdi yaş 78'i geçti. Eğitirseniz insanınız daha uzun yaşar. Refahınız artmış, ömrünüz artmış. Peki, niçin bu değişiklik? Hedefimiz büyük. Daha iyi gideceğiz. Nitelikli bilgiye sahip olmak lazım. Nitelikli bilim adamına sahip olmak lazım. 2002'de ihracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 153 milyar dolar. Çok net, bana da geliyor, hep değişiklik. Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin. Bu yıl sınavı yapmıyoruz. Yerine ne gelecek?

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz.

TEOG'UN ALTERNATİFLERİ NELER OLACAK?

 Şimdi kesin olan bir şey var ki bu sene TEOG sınavı olmayacak. Peki yerine ne nasıl bir sistem gelecek? Arkadaşlarımız çalışıyor. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sestemi açıklayacağız.1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Açık uçlu soru sorun diyen oluyor. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif.

EĞİTİM ÜZERİNE SÖZÜ OLANLAR LÜTFEN BİZE GÖNDERSİN

Söylenmeyin, söyleyin diye bir tabir var. Eğitim üzerine sözüm var diyenler lütfen bize göndersinler. Alırız, değerlendiririz. Evlat hepimizin. Türkiye’nin geleceğini daha aydınlık yapacağız. İhtiyaçları göz önüne alaraktan çalışma yapacağız. Fırsat eşitliğini sunmak istiyoruz. Geçen yıl TEOG birincisi Muş Varto’dan bir kızımız mezrada yaşıyor, taşımalı eğitimle geliyor. Bu yıl onun kız kardeşi de birinci oldu, Erciş’ten, Tunceli Çemişkezek’ten çıktı. Hiç merak etmesinler, onlar bizim cevherimiz. Ülke bunu değerlendirmeme lüksüne sahip değil. Eğitimde genel kural, kimseyi geride bırakmamak. Herkesin ulaşabileceği bir sistemi getireceğiz.

"BİR AY İÇİNDE BAKANLAR KURULU'NA SUNARIZ"

Kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi. Yerine gelecek sistem de şu anki TEOG’dan daha iyi olacak. TEOG bir sınav değildi. Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye'nin en uzman kuruluşu.  Bir ay  içinde Bakanlar Kuruluna sunarız. Onlar 'tamamdır' dedikten sonra hemen  açıklarız. Yok, 'Biraz daha şu noktanın düzeltilmesi, çalışılması gerekir'  derse... Dolayısıyla bir tarih verip de düzeltilme talimatını aldıktan sonra  geciktirirsek orada 'söylenildi ama yapılmadı' gibi bir şey olur. Dolayısıyla en  kısa sürede bu çalışma yapılacaktır.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİK

Bizim programımızda var, 'üniversite  sınavları birden fazla yapılacaktır' diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında  inşallah halkımızın önünü sunulacak. Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi o gün sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu.

"YENİ MÜFREDAT" TARTIŞMASI

En katılımcı müfredatı hazırladık. Olanla değil, olmayan şeylerle suçluyorlar. Önce insaf sahibi olun sonra hakkı teslim edin. Fen liselerin fiziğinde, kimyasında var. Matematiğinde var, Atatürk konusu. Müzikte var, 10. Yıl Marşı da var. Biz ilkokulda kendi evinin adresini bilmeyen çocuğa Atatürk'ün hayatını bileceksin diyoruz. Bazen şeytan taşlamaktan dikkatimiz dağılıyor. Darwin de var. Bunun yanında İbn-i Sina'yı da Aziz Sancar'ı da bilin diyoruz. Yerli insanların konulması rahatsız ediyor. İstiyorlar bu kendi değerleri ile onur duyulmasın. "Kusura bakmayın" diyoruz. Evrim ailesinden olan, mutasyon, gen, doğal seleksiyon, hepsi var ancak bazı konuları ise,  bu sınıf seviyesinde verilecek konu değil dedik. Biyomlar var. Coğrafi bölgeye özgü bitkisel topluluklar. Coğrafyaya alalım dedik.

2018 YILINDA 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ

Sözleşmeli öğretmen sisteminden vatandaşımız memnun. Maliye Bakanlığı çalışıyor bütçe çıktıktan sonra belil olacak ama Biraz aşağı, biraz yukarı olabilir ama 20  bine yakın öğretmeni de 2018 yılında inşallah eğitim ailemize katacağız.  Duyuruları şubatta başlatıyoruz, sınavları mayıs gibi yapıyoruz, ağustos gibi de  göreve başlatıyoruz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi