TÜRGEV öğrenci yurdunda hedef büyüttü

Yükseköğretim yurtları kurarak yola çıkan ve daha sonra hizmet alanını ortaöğretim yurtları, anaokulları ve ilköğretim kolejleri açarak genişleten TÜRGEV, 18 büyükşehirde verdiği kız öğrenci yurdu hizmetini, gelecek yıl tüm büyükşehirlere yaymayı hedefliyor

TÜRGEV öğrenci yurdunda hedef büyüttü

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), 18 büyükşehirde verdiği kız öğrenci yurdu hizmetini, gelecek yıl tüm büyükşehirlere yayma hedefinde.

Yükseköğretim yurtları kurarak yola çıkan ve daha sonra hizmet alanını ortaöğretim yurtları, anaokulları ve ilköğretim kolejleri açarak genişleten TÜRGEV, ülke genelinde özellikle talep hissedilen bölgelerde kız öğrenci yurdu sayısını her geçen yıl artırıyor.

Bu kapsamda, Diyarbakır'da bu yıl yapımı tamamlanan 250 öğrenci kapasiteli yüksek öğrenim kız öğrenci yurdunda 2015-2016 öğretim yılı için kayıt kabulüne başlandı.

Yurt binasında incelemelerde bulunan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın, TÜRGEV'in yurt konusunda belirlediği hedeflerde büyüme sağladığını, bu sene 18 büyükşehirde hizmet vereceklerini, gelecek yıl ise büyükşehirlerin tamamında yer alma çabasında olduklarını söyledi.

TÜRGEV yurtlarının, bilinegelen yurtlardan çok farklı özelliklere sahip olduğuna işaret eden Akalın, TÜRGEV yurtları ile kız öğrencileri özgüveni yüksek şekilde hayata hazırlamak ve eğitimlerine katkı sunmak için özel gayret gösterdiklerini belirtti.

- "TÜRGEV kızlarımızı hayata hazırlamış oluyor"

"TÜRGEV yurtlarında kalan kızlarımız için sadece karınlarını doyurabilecekleri, barınabilecekleri mekanlar oluşturmuyoruz. İstiyoruz ki kızlarımız çok çeşitli atölyelerimizde ilgi alanlarına göre aynı zamanda ders saatlerinin dışında kendilerini geliştirebilsinler. Mesela resme yatkın olan kızımız resim atölyesinde karakalem veya bir ebru çalışması yapabiliyor" diyen Akalın, sanata yatkınlığı olanların veya hobi edinmek isteyen genç kızların bu imkanı yurtlarda bulabildiğini ifade etti.

Yurtlarda sağlık için kızların spor yapmasını önemsediklerine işaret eden Akalın, ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır'daki yurtta da öğrencilerin spor yapabilecekleri fitness salonlarının mevcut olduğunu dile getirdi.

Akalın, diğer taraftan yurt bünyesinde bulunan konferans salonlarının da aktif kullanılacağını vurgulayan Akalın, şöyle devam etti:

"Her yurdumuzda olan konferans salonları inşallah buradaki yurdumuzda da mevcut olacak. Böylece kızlarımızın yazarlarla buluşmaları, kendilerine rol model olabilecek, mesleklerinde başarılı olmuş, belki zor şartlarda eğitim hayatını tamamlamış ama bugün Türkiye'de iyi kariyer yapmış isimlerle de en azından bir defa buluşmalarını sağlayacak organizasyonlar yapıyoruz. Yani bir başka ifadeyle de TÜRGEV ikinci akademi mantığıyla kızlarımızı hayata hazırlamış oluyor."

- "Anadolu'ya ağırlı verdik"

TÜRGEV'in geçen yıl ki hedeflerinde yüzde 100, bu yıl ki hedeflerinde ise yüzde 130 büyüme sağladığına dikkati çeken Akalın, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde bu yıl itibarıyla yurt sayımız 45, öğrenci sayımız 9 bin rakamına yaklaştı. Bu yıl İstanbul ağırlıklıydı yurtlarımız, geçen yıl da bu politikayı güttük. Ayrıca, Anadolu'ya ağırlı verdik. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesi ve orta Anadolu'da yeni yurtlar açmış olduk. Diyarbakır ve Silopi'de de yeni yurtlar açıyoruz. Siirt'te zaten yurdumuz vardı. Dolayısıyla doğuda da yeni yurtlarımız olmuş oluyor. Antalya'da ve Ege'de de yurdumuz var. Toplamda 40'ı aşan yurtta hizmet veriyoruz."

Öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle İstanbul'daki yurt sayısının arttırılmasına ağırlık verdiklerini aktaran Akalın, bu yıl 18 büyükşehirde TÜRGEV yurtlarının kız öğrencilere ev sahipliği yapacağını belirtti.

- "TÜRGEV yurtları marka"

Akalın, ülke genelinde hizmet verdikleri tüm yurtların aynı konfor ve standartta olduğunu vurguladı.

Öğrencilerin yurtlardaki konforu memnuniyetle karşıladığını anlatan Akalın,"TÜRGEV yurtları marka. Dolayısıyla biz ülkemizin doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle bir bütün olduğunu biliyor, bu düsturla hareket ediyoruz" diye konuştu.

- "Biz kızlarımızı size güvenle emanet ediyoruz"

Ailelerinin kızlarını TÜRGEV yurtlarına güvenle emanet ettiğini dile getiren Akalın, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'daki mülakatlara katıldım. Aileler bize güvenlerini ifade ettiler. Anne babaların gönül rahatlığıyla 'TÜRGEV'e kızımızı emanet ettik' demiş olması bizim için sorumluluktur, ama bir taraftan da memnuniyettir. Doğrusu bu beni çok duygulandırdı. Biz de bu emaneti 20 yıldan beri çok güzel bir şekilde taşıyoruz."

Akalın, Türkiye'deki büyükşehirlerin üçte ikisinde var olduklarını, gelecek yıl büyükşehirlerin tamamında hizmet vermeyi hedeflediklerini aktardı.

TÜRGEV'in Amerika, İngiltere ve Avusturya'da da çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Akalın, TÜRGEV mezunlarının yurtdışında aynı olanaklarla lisans, doktora ve dil eğitimlerini tamamlayabildiklerini dile getirdi.

- "Geleneği sürdürüyoruz"

TÜRGEV'in ilk tohumlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1996'da atıldığını ifade eden Akalın, "Cumhurbaşkanımız benim de öğrenci olduğum o yıllarda kız öğrencilerin özellikle barınma konusunda ciddi sıkıntı yaşadığını gözlemliyor. Ve bir grup arkadaşıyla birlikte o yıl TÜRGEV'in ilk tohumlarını atıyor" şeklinde konuştu.

Akalın, erkek öğrencilerin eğitim aldıkları illerde daha kolay yurt imkanı bulduğunu anca kız öğrencilerin devlet yurtları dışında barınma imkanlarının sınırlı olduğunu aktardı.

"Kız öğrenciler için bu geleneği aynı şekilde sürdürüyoruz" ifadesini kullanan Akalın, genel merkez mantığıyla faaliyet gösteren, illerde şube ve temsilcilikleri bulunmayan TÜRGEV'in en iyi şekilde hizmet vermesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz