TYT örnek soru kitapçığı ÖSYM resmi sayfada ! 2018 YKS ne zaman? TYT konuları

ÖSYM TYT örnek sorular kitapçığı yayınlandı. Sınav sisteminin değişmesine ayak uydurmaya çalışan milyonlarca öğrenci ÖSYM tarafından YKS TYT örnek sorular kitapçığını ÖSYM resmi internet sayfasından araştırmaya başladı. tyt ÖRNEK SORU KİTAPÇIĞI DETAYLANDIRILDI

TYT örnek soru kitapçığı ÖSYM resmi sayfada ! 2018 YKS ne zaman? TYT konuları

ÖSYM TYT örnek sorular kitapçığı yayınlandı. Sınav sisteminin değişmesine ayak uydurmaya çalışan milyonlarca öğrenci ÖSYM tarafından YKS TYT örnek sorular kitapçığını ÖSYM resmi internet sayfasından araştırmaya başladı. Geride bıraktığımız sezon sonlarında ÖSYM tarafından TEOG sınavlarının kaldırılması akabinde gözler üniversite sınavlarındaki sadeleştrimeye çevrilmişti. YGS ve LYS’nin sadeleştirileceğini ve bu kararın alındığını da bakanlık açıklamıştı.  Yeni üniversite sınavının isminin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve Temel Yeterlilik Testi olduğu açıklamasından sonra herkes yeni sınav sisteminde sorular nasııl olacak? die merakla gözlerini ÖSYM2ye çevirmişti. İşte ÖSYM tarafından son dakiki üniversite sınavı yeni sistem örnek soru kitapçığı yayımlandı.

PEKİ YENİ SİSTEM NASIL

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.  pEKİ sorular nasıl olacak?

Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek sorular resi internet sayfasından izleneblecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.

Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, ikinci oturum ile Yabancı Dil testi de 24 Haziran'da yapılacak.

Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak.

Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

YKS SON DAKİKA

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularının da tabii olarak yöneltileceğini, YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl YKS’de puanların 100-500 puan aralığında hesaplanacağını bildirdi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar için YGS-LYS sistemindeki durum söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar sınavda ilave felsefe grubu sorularını cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplandırmayacak.

Felsefe Grubu sorunlarında Felsefe sorularının dahil olup olmadığına ilişkin ise “Felsefe Grubundaki sorulara Felsefe soruları “tabii olarak” dahildir. 15. Soruda, ikinci oturumda testlerin içeriğine yönelik verilen açıklamada, Felsefe Grubu sorularında Felsefe dışındaki alanlardan hangilerinin dahil olduğunun belirtilmesi amacı ile sadece Mantık, Psikoloji ve Sosyoloji belirtilmiştir” denildi.

Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabileceği yle ilgili ise, Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile başvurulabileceği kaydedildi. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da 150 ve üzeri olması gerekiyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda adaylar sınav başladıktan ne kadar süre sonra sınav salonundan ayrılabileceğiyle ilgili ise adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirleneceği, buna ilişkin bilgilerin Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında bildirileceği ifade edildi.

YKS BAŞVURULARI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na başvuruların mart ayı içinde yapılacağını açıkladı. Prof. Dr. Özer, sınavın tarihi ile ilgili Ramazan Bayramı sonrası 23-24 Haziran 2018 olarak üzerinde durdukları söyledi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Özer, YKS’ye başvurunun mart ayı içinde yapılacağını kaydetti. Prof. Dr. Özer, sınavın okullar kapandıktan sonra yapılacağını belirterek, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018 tarihi üzerinde durduklarını ifade etti.

YKS HAKKINDA DETAYLAR

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumundaki sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularının da tabii olarak yöneltileceği, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuru için Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının 150 ve üzeri olması gerektiği bildirildi.

YÖK, kurulun internet sitesinden, YKS'ye ilişkin kamoyunda anlaşılmayan hususlara açıklık getirmek için zaman zaman güncelleyeceğini açıkladığı "Yükseköğreti̇m Kurumları Sınav Si̇stemi̇ ile İlgi̇li̇ Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"na eklemeler yaptı.

Buna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda puanlar, YGS-LYS sisteminde olduğu gibi 100 ile 500 puan aralığında hesaplanacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar için de YGS-LYS sistemindeki uygulama söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar, sınavda ilave felsefe grubu sorularını cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplamayacak.

YÖK, kamuoyunda yeteri kadar anlaşılmayan sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu (mantık, psikoloji, sosyoloji) testinde, ayrıca felsefe sorularının bulunup bulunmayacağına ilişkin tartışmalara da açıklık getirdi. Bu kapsamda, "Felsefe grubundaki sorulara felsefe soruları tabii olarak dahildir." açıklaması yapıldı.

Felsefe grubuna "mantık, psikoloji ve sosyoloji"nin, "Felsefe dışındaki alanlardan hangilerinin dahil olduğunun belirtilmesi" amacıyla yazıldığı vurgulandı.

Özel yetenek sınavı

Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabileceği konusundaki soruya da yanıt veren YÖK, "Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekmektedir." bilgisini paylaştı.

Salondan ayrılma süresi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirleneceği, buna ilişkin bilgilerin Başvuru Kılavuzu'nda ve ÖSYM'nin web sayfasında bildirileceği aktarıldı.

YKS NEDİR?

Şu an var olan 18 puan türü önemli bir işlev görmekteyse de bu sayıda puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı bu 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

Her bir puan türünde Türkçe ve Matematiğin katkısı olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda en güç olandır. MEB müfredatı daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sınavda da baz alınacaktır.Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler ve sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın ve daha sade ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Öğleden sonraki ikinci oturumda adayların lise müfredatı esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavına giren aday sayımız çok azdır.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavıdır, adaylar temel yeterlilik sınavını alacaklar. Bu testte adayların mantıklı düşünmeye yönelik sözel ve sayısal sorular olacaktır. Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcuttur.

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir."

"Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl içinde geçerli olacaktır.

İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.

Puan türü 5'e düşürüldü

Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir bir sistemdir. Sınav puan türü 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir. Temel yeterlilik puanının oluşturulması önemlidir. Türkçe ve matematiğin esas olduğu bir değerlendirme olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okullarını tercih etmeye izin veren bir sistemdir. Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz."

Akademik Yıl Açılışında duyurmuştu

Bu seneden itibaren uygulanacak üniversite sınavı sisteminde YGS-LYS ayrımı kalktı. 5 güne yayılan sınavlar artık bir hafta sonu içinde yapılması bekleniyor. Puan türü ise 4 başlık altında değerlendireceği belirtiliyor.

Akademik Yıl Açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, sınav sisteminde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi vermişti.

ESKİ SİSTEM NASILDI?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.

YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.

YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

YÖK yetkilileri, yeni sınav sistemine ilişkin kendileri için net olan ancak kamuoyunca yeterince net olarak anlaşılmayan konuları, kurulun web sitesindeki "Sıkça Sorulan Sorular" bölümüne bu tarz eklemeler yaparak paylaşmaya devam edeceklerini belirtti. ​

Kaynak: Diyarbakır Söz