Görüş Bildir

Üniversite için son şans: Ek yerleştirme

Üniversiteye yerleşemeyenler, ağustos ayı sonunda bir üniversite şansınız olabilir.

Üniversite için son şans: Ek yerleştirme

Bir üniversiteye yerleşemeyen ya da kazanamayan adaylar için bu yıl son şans ‘ek yerleştirmede’. Kayıtlar sona erdikten sonra üniversitelerin boş kalan ve yeni kontenjanlara adayların girme şansı var. Ağustos ayı sonunda işte bu kalan kontenjanlara ve yeni açılan bölümlere başvuruda bulunabilirsiniz. Tek şart herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemek. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilemeyecek. Kesin kayıt sonucunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

KONTENJAN AÇIĞI OLURSA

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve ön lisans programlarını, o programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar listelerine yazabilecek. Örneğin; Tablo 4’te yer alan bir programın puanı 410,52767 ise, adayın da puanı 409, 15464 ise bu öğrenci bu programı listesinde bulundurmamalı.

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜM LİSTENİZDE OLMASIN

Tercih listenizi oluştururken kendi önceliklerinizi dikkate alarak liste yapın ve istemediğiniz bir programa kesinlikle yer vermeyin. “Nasılsa alışırım” mantığıyla hareket etmeyin. Tek kriteriniz üniversiteli olmak olmasın. Gelecekte zamanınızın büyük kısmını geçireceğiniz alanı iyi düşünün.

ÜNİVERSİTE KODLARINI YAZARKEN DİKKAT

Özellikle üniversitelerin kodlarını yazarken aman dikkat! Bu hatayı onlarca aday yapıyor. Defalarca kontrol edin, hatta bir başkası bu listeyi bir kez daha gözden geçirsin.

YANDAL ÇİFT ANADAL SEÇENEKLERİ

Ortalamanız yüksekse bazı üniversitelerde aynı anda farklı bölümlerde okuyabilirsiniz. Ayrıca bazı üniversitelere düşük puanla girip, okul ortalamanızı yüksek tutarsanız çok istediğiniz yüksek puanlı bir bölümü okuma şansınız da var. Üniversitelere mutlaka bunu sorun.

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Tercih işlemleri için mutlaka bir uzman desteği alın. Hem Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda hem de özel öğretim kurumlarında bu konuda görev yapan uzmanlar var. Tercih yaparken bölüme, sıralamalarına, bölümün içeriğine, istihdam koşullarına, üniversitenin niteliğine, üniversitenin sosyal, bilimsel ve yurtdışı imkânlarına dikkat edin.

BURSLULUK ŞARTLARINA DİKKAT

Üniversitelerin; bursluluk şartı ve eğitim dili önemli. Erasmus- Farabi gibi olanaklarla farklı kapılar açılabilir. ÖSYM bursu dışında farklı alanlarda başarılı olanlara üniversiteler destek veriyor. Ayrıca burs imkânı bulamayanlar, özellikle vakıf üniversitelerinde derslerden kalan zamanlarında çalışarak bütçelerine katkıda bulunabilir.

KADROYU İYİ İNCELEYİN

Devlet ve vakıf üniversitelerinin öğretim kadrosunu iyi okuyun. Profesör ve doçent oranını inceleyin. Tam zamanlı olup olmadıklarını sorgulayın.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi