Velileri uyardı

Velileri uyardı

Velileri uyardı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri eğitim ve öğretim yılının başladığı bu günlerde velilere ve öğretmenlere uyarılarda bulundu. Okullar açıldı ve dikkat edilmesi gereken bazı konular olduğunu belirten Uzman Doktor Ayhan Çeri, okula başlayan ve yeni başlayacak olan öğrencilerin mutlaka kulak, burun, boğaz ve göz muayenesi olmalarında yarar olduğunu belirterek, "Olası bir işitme kaybı veya gözde bir kusur çocuğun okuldaki performansını etkileye bilir. Okulların açıldığı bu dönemde özellikle pek çok kırtasiye malzemesi alınmakta bunların özellikle kaliteli olmasına ve bilinen marka olmasına dikkat etmekte yarar var. Tabi ki maliyette önemli ama birinci öncelik çocuklarımızın sağlığı, o yüzden özellikle Uzak Doğu ülkelerinden gelen bir takım kalitesiz malzemeler, azo boyalar kimyasal madde içermekte ve çocuklara sağlık yönünden zararlı olabilmekte” dedi.

                   

“BULAŞICI ÜST SOLUNUM YOLLARINA DİKKAT”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, özellikle okul dönemlerinde bulaşıcı üst solunum yollarında artış olduğunu bunun temel nedeninin çocukların evlerinde daha hijyenik bir ortamda yaşarken okul ve kreşte çok sayıda bireyle beraber aynı ortamda yaşamak olduğunu belirtti. Çeri, ortamın kalabalıklığı, iyi havalandırılmaması bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasında büyük rol oynadığını belirterek, "Bunun için özellikle sınıfların havalandırılmasına, tuvalet temizliğine, hijyene, el yıkama alışkanlıklarına özellikle dikkat etmekte yarar var ki bu hastalıkların bulaşmasına minimalize olmasına yardımcı olur. Çocuğunuzda eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da döküntülü bir hastalık varsa derhal doktor ile irtibata geçip çocuğunuzu bir süreliğine okuldan izole etmekte yarar var. Bu özellikle bu hastalıkların diğer çocuklara bulaşmasını önleme açısından önemlidir” diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri yine hepatit A ve parazit enfeksiyonlarının da hijyene dikkat edilmediği taktirde sıklık ile bir bireyden diğer bireye bulaşabildiğini, özellikle bu dönemde çocukların kronik ya da alerjik bir rahatsızlığı varsa okul ortamındaki kirli hava, toz ve diğer bulaşa bilecek hastalıklardan dolayı alevlenebileceğini belirtti. Çeri, özellikle bu tür çocukların kullandığı ilaçları öğretmenlerine bilgi vermeleri, ilaçlarını düzenli saatlerde kullanması iyi bir anne baba ve öğretmen işbirliği bu çocuklar için önemli olduğunu söyledi.

“OKULA GİDEN ÇOCUKLARA GRİP AŞISI YAPTIRIN”

Uzman Dr. Ayhan Çeri, yine özellikle okula giden bütün çocukların grip aşısı olmasında yarar olduğunu belirterek, “Bizim önerimiz okula giden bütün çocuklara grip aşısı yapın, bu üst solunum yolu enfeksiyonunu belirli bir ölçüde azaltacaktır. Grip aşısı için uygun dönem eylül ile kasım aylarıdır. Özellikle bu süreçte kronik rahatsızlığı olan çocuklar başta olmak üzere tüm okula giden çocuklarımıza grip aşısı yaptırmakta yarar var” şeklinde konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, son olarak çocuklara sabahları sıkı bir kahvaltı yaptırılmasını, sabahları cips çikolata gibi atıştırmalıklardan uzak durulmasında fayda olduğunu ve beslenme çantalarında sürekli su bulundurulmalı, çünkü su metabolizmayı dengelemeye yardımcı olduğunu belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz