Yeniden yerleştirme

YÖK, kapatılan üniversitelerin öğrencileri için yeni karar aldı. Buna göre öğrenciler, üniversiteye girdikleri ve seçtikleri bölümün o yılki puanları esas alınarak ‘yeniden’ yerleştirilecek. Kontenjan şartı aranmayacak. Öğrencilerin puanlarının başka bir üniversiteye yetmemesi durumunda ne olacağı tartışılırken, tercih takvimi de henüz açıklanmadı.

Yeniden yerleştirme

OHAL’in ilk kararnamesiyle kapatılan 15 üniversitenin öğrencileri Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 28 Temmuz’da aldığı kararla puanlarına ve başarı sıralarına bakılmaksızın aynı ildeki üniversitelere yerleştirilmişti. İstanbul, Ege, Dokuz Eylül gibi köklü üniversitelere yerleştirilmeleri öğrenciler arasında ciddi puan farkı yarattığı için tartışma yaratmıştı.

FARKLI BİR İLE GİDEBİLİRLER

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dün kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin yerleştirilmeleriyle ilgili yeni karar aldı. Daha önce alınan tüm kararlar da iptal oldu. Öğrenciler için süreç yeniden başlayacak. Bu kapsamda öğrenciler, üniversiteye girdiği yıl aldıkları puanlarına göre yerleştirilecekler. Yerleştirmelerde, öğrencinin sınava girdiği yıl aldığı puanla, programın o yılki puanı dikkate alınacak. Kontenjan şartı aranmayacak. YÖK’ten edinilen bilgiye göre, tercih süreci işletilecek. Puanı yeterli olan öğrenci istediği devlet ve vakıf üniversitesinde eğitimine devam edebilecek. Yeniden yerleştirilen öğrenciler hangi sınıftaysa o sınıftan devam edecek. Bulunduğu ilde okuduğu bölüme puanı yetmeyen öğrenci başka bir ilde eğitimini sürdürecek.

PUANLAR ESAS OLACAK

Yeni kararla ilgili YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “OHAL KHK / 667 kapsamında kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin durumlarına ilişkin Yükseköğretim Kurulu’nca yapılan yeniden değerlendirme neticesinde: Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin üniversiteye girmiş oldukları yıl aldıkları puanlar esas alınarak yeniden yerleştirilmesine karar verilmiştir.”

ÖĞRENCİLER: YA PUANIM YETMEZSE?

YÖK’ün yeni kararının ardından kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin durumuyla ilgili birçok konudaki belirsizlik de devam ediyor. Bu öğrencilerin ne zaman tercih yapacağı, bir tercih kılavuzu hazırlanıp hazırlanmayacağı konusunda YÖK’ten bir açıklama yapılmadı. En önemlisi de üniversiteye yerleştiği yıl aldığı puan, başka yükseköğretim kurumları için yeterli olmayan öğrencilerin ne yapacağı konusu. Veli ve öğrenciler kapatılan üniversiteleri tercih etmelerinde burs olanakları ve puanlarının etkili olduğunu belirtiyor, fakat puanı başka üniversite için yetersiz kalması durumunda nasıl bir yol izlenceği bilinmiyor. Kapatılan üniversitelerde yüksek oranlarda burslu eğitim alan öğrencilerin merak ettiği diğer konu da, tercih edecekleri diğer yükseköğretim kurumlarında aynı oranda burs alıp alamayacakları. Çünkü öğrenciler daha düşük oranda burs alacak olurlarsa maddi olarak zorlanacaklarını söylüyor.

TEPKİLER SOSYAL MEDYADA

Tepkilerini sosyal medyada dile getiren öğrenciler Twitter’da #YÖKbizimagduretme hashtagi açtı:

Merve Bektaş: Kendi şehrinde okumak isteyen de var, gitmek isteyen de. Herkesi göz önüne alarak bir uygulama yapılmasını bekliyoruz.

Seda Sert: Biz ailemizin durumunu, il durumunu, istediğimiz bölümü göz önüne alarak devletin izniyle seçtik

Merve: Bu üniversiteler devletin malı, öğrencileri de vatan evladı. Burada okuyan, çalışan FETÖ ile ilgisi olmayan binlerce insan var.

ÖĞRENCİ VE VELİLERDEN İTİRAZ

Zehra Barhana (Veli): Kızım Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi. Maddi, fiziki imkânlar nedeniyle ve puanımız devlet üniversitesine yetmediği için burayı tercih ettik. Bütün maddi imkânlarımızı buna göre ayarladık. Şimdi ne olacağımız belli değil. Endişe duyuyoruz.

Nazar Rahmanov (Öğrenci): Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’üncü sınıfı bu yıl bitirdim. 2013’te Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda bronz madalya kazandım. Bu sayede Şifa Üniversitesi’ne başvurdum ve burslu olarak yerleştim. Şimdi üniversitem kapandı. Ege Üniversitesi’ne geçeceğimi düşünüyordum ama bu karar değişti. Ailem Türkmenistan’da yaşıyor. Farklı bir ülkeden geldim ve yeni kararla birlikte yabancı bir öğrenci olarak endişeleniyoruz.

Kaynak: Diyarbakır Söz