Görüş Bildir

YÖK erişimi artırdı

YÖK, ‘Ulusal Tez Merkezi'ne dair 2019 yılı istatistiklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıla oranla tez merkezini kullanan araştırmacıların sayısı yüzde 25 artış göstererek 5 milyon 36 bin 614'e ulaştı.

YÖK erişimi artırdı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Tez Merkezi, birçok alanda yapılan tez çalışmalarının toplandığı ve ilgili araştırmacılara tam metin hizmeti olarak sunulduğu tek merkez olma unvanını koruyor. YÖK Ulusal Tez Merkezi’ni kullanan araştırmacıların sayısı her geçen gün artarken, araştırma alanlarındaki geniş veri tabanı da 2019 yılı sonunda 74 bin 122’ye ulaştı. ‘Yeni YÖK’ün girişimleriyle başlatılan yasal süreç sonucunda 2019 yılında eklenen tezlerin erişime açık olma oranının da yüzde 97’nin üzerine çıkması ilginin artmasında büyük bir etken.

Ulusal tez merkezine ilgi arttı

Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplandığı ve araştırmacılara tam metin erişimi sağlandığı ‘YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde 2019 yılı sayfa görüntülenme sayısı 74 milyon 166 bin 309 oldu. Bu verilerin yanı sıra YÖK tarafından paylaşılan bilgiler ışığında veri tabanına kayıtlı tez sayısı, sisteme yeni eklenen tez sayısı ve tezlerin indirilme sayılarında da artış gözlemlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi