Yönetmelik tepkisi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapacağı belirtilen değişikliklere, rehber öğretmenler ve sendikalardan tepki geldi.

Yönetmelik tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliği ile rehber öğretmenlerin çalışma saatlerini arttıracağı, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri biriminin adını Rehberlik Hizmetleri olarak değiştireceği iddiaları üzerine yurt çapında rehber öğretmenlerden tepki geldi. Mevcut yönetmeliğe göre rehber öğretmenler öğrencilere okulda sınıf öğretmenleri tarafından uygulanacak rehberlik uygulamalarını planlıyor, çocukların bireysel yeteneklerini ölçüyor ve yeni gelen öğrencilerin dosyalarını inceliyor.

REHBER ÖĞRETMENLER

Ayrıca, kaynaştırma öğrencisi ya da özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci varsa rehber öğretmen farklı eğitim programları planlıyor ve yürütülmesine rehberlik ediyor. Bunların yanında rehber öğretmenler, pedagojik formasyonları uygun ise okul psikolojik danışmanlığı görevini de yerine getiriyor. Yeni yönetmelikte ise iddialara göre rehber öğretmenlerin derslere girmesi, nöbetçi öğretmenlik yapması ve çalışma saatlerinin haftalık 30 saatten 40 saate çıkarılması gibi değişiklikler öngörülüyor.

YÖNETMENLİĞE TEPKİ

Yönetmelik ile getirilecek düzenlemelere dair rahatsızlığını ifade eden rehber öğretmenler, çalışma saatlerinin artırılmasıyla verimin düşeceğini, nöbetçi öğretmen oldukları takdirde, uygunsuz hareketini tespit ettikleri öğrenciyi hem disipline veren hem de psikolojik durum raporunu hazırlayacak taraf olacaklarını, bunun da uygun olmadığını söylüyor. Ayrıca rehber öğretmenlerin akademik eğitimlerinin sınıfta derse girmeye uygun olmadığı, bunun boş ders dolduracak joker öğretmen yaratma çabası olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz