YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Geçiş Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) tamamlandı.

Sınavın son oturumu YDT sona erdi

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Geçiş Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT)  tamamlandı.

AYT’ye girecek öğrenciler sabah erken saatlerde İsınava gireçeklerin okullara akın etti. Kimlik kontrolü yapılan öğrenciler tek tek sınavların yapıldığı salonlara alındı. 10.15 itibarıyla başlayan sınav, 180 dakika sürdü. Hava sıcaklıklarının 47 dereceyi gösterdiği kentte aileler parklarda, ağaç gölgelerinde çocuklarını beklerken öğrenciler de sınıflarda hem soruları çözmeye çalıştı hem de sıcakla mücadele etti.

SICAKLARLA BOĞUŞTULAR

İkinci oturumdan çıkan Fırat Can Şan, çoğu sınıfta perde olmadığından dolayı sıcaklığın etkisini hissettiklerini vurgulayarak, "Edebiyat kolaydı ama matematikte daha çok bilgiye dayalı sorular vardı. Genel anlamda beklediğimden iyi geçti. Çoğu sınıfta perde falan olmadığı için sıcaklık vuruyordu onun için zaman açısından bizi etkiledi” dedi.

Muhammed Bayar da sıcaklığın kendilerini baya etkilediğini dile getirerek, "Eşit ağırlıkçıyım. Sınav sistemi değişti ama geçen yıla oranla bu yıl TYT bölümü biraz daha zordu. Süre sıkıntısı yaşadık. Zaten ülkede eğitim sisteminde şu an biraz bozukluk var. Terör konusunda iyi bir mücadele var ama eğitim sisteminde gerçekten zayıfız. Bu konuda Cumhurbaşkanından da ricamız işinin ehli bir insanı başa getirmesi. İkinci sınav birincisine göre daha iyiydi" diye konuştu.

YEĞENİNİ DIŞARDA BEKLERKEN

Sınavda olan yeğenini bekleyen Fatma Ateş, iki gündür sıcak havaya rağmen geldiklerini aktararak şunları kaydetti:"Hava çok sıcak. Öğrencilerimize, bütün gençlerimize dua ediyoruz. Birazcık yardımcı olsunlar bu gençlere. Sınav stresi bir yana psikolojileri bozuk. Bir soruya bir dakika olur mu hiç? Benim yeğenim dün 'bir 20 dakika olsa hepsini yapardım’ diyor ama yapamadı. Zaman çok kısıtlı. Zaten gözlerinden de rahatsız. Yardımcı olsunlar."

Sınavda en çok matematikte zorlandığını belirten Ayşegül Ertan, “Beklentim fende iyi aslında ama matematik zordu. Dünkü sınav çok daha kolaydı” dedi. Sözel alan öğrencisi olduğunu söyleyen Fatma Beyza Çakar, “Ben sözelciydim, sayısal çözmedim. Sözel iyiydi. Tarih ve psikolojide birkaç boşum oldu. Şimdi artık sonuçları bekliyoruz. Hedefim edebiyat” diye konuştu.

“SINAV ÇOK KÖTÜYDÜ”

Üniversite öğrencisi olduğunu ve sınava kendini denemek için girdiğini belirten Evliya Ekinci, “Sınav kolaydı. Çalışanlın rahatlıkla yapabileceği sınavdı. Sayısal da bir komplike sorular vardı. Daha çok bilgi ve yorum ağırlıklı soruları giydirmişti. Çok güzel bir sınavdı. Güzel bir sonuç gelirse, güzel bir tercih yapmaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

Nurdan Yücel isimli veli de oğlunun sınava iyi hazırlandığını belirterek, “Oğlum inekler gibi ders çalıştı. Gecesi gündüzü olmadı. Sosyal hayatı olmadı. Daha henüz 18 yaşında bir delikanlı, hiçbir kafeye gidip arkadaşı ile oturmadı. Eminin şu anda sonucu alacak. Ona güveniyorum. Dün yapılan sınavı kolaydı” dedi.

SÜRE YETERLİ, SORULAR ZOR GELDİ

İkinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'nden (AYT) çıkan öğrencileri aileleri kapıda karşılayarak sarıldı. Bazı anneler çocuklarının binadan çıkışını cep telefonlarıyla kaydetti. Ailelerin de öğrenciler kadar heyecanlı olduğu gözlendi. YKS'nin önceki günkü oturumundan sonra soruların uzun oluşu ve sürenin yetersizliğinde yakınan öğrenciler, dünkü oturumdan sonra ise sürenin yeterli olduğunu, uzun sorulardan çok eleyici soruların çıktığını söyledi.

'ELEYİCİ SORULAR FAZLAYDI'

Öğrencilerden Rahmi Çelik, "Sınav güzeldi ancak, Matematik ve Geometri zordu. Genelde eleyici sorular vardı. Bugün süre fazla bile geldi. İlk sınavda ise süre yetersizdi. Paragraf ağırlıklıydı, bugün ise bilgiye dayalı eleyici sorular fazlaydı" dedi.

Fatma Güngörür ise, "Çok iyi değildi. Zordu sınav. Dünkü gibi değildi, ancak yine de zor geldi. Dün zaman yetmedi, hiç zaman yetmedi, çok uzundu sorular" diye konuştu.

Berrak Vardarcık, paragraf soruların çıktığını, kendilerini zorladığını söyledi. Matematik ve geometrinin çok zor olduğunu belirten Ezgi Gök ise, "Fen bölümünde de biyoloji soruları zordu. 11'inci sınıf konuları ağırlıktaydı. İkici oturumda da uzun sorular vardı" şeklinde konuştu.

Can Çubukçuoğlu da düne göre sınavın daha iyi geçtiğini, zamanın da yeterli olduğunu kaydetti. Öğrencilerden Fevzi Demirkol ise "Sınavım iyi geçti. Sorular çok zordu, kolay sorular da vardı. Ancak geneli zordu, bilgi ağırlıktaydı ve uzun sorular da vardı" dedi.

ÖNCEKİ SINAV SİSTEMİ

Abdulvahit Demir “Uzun bir zamandır sınava çalışıyorum. Türkçede biraz zorluk çektim, sosyal alanda fazla bir zorluk çekmedim. Çalışan bir insanın rahatlıkla yapabileceğine inanıyorum. Daha önceki sınav sistemi biraz daha karışıktı. YGS, LYS vardı, şimdi ise pazar günü tek bir sınavda bitiriyoruz. Benim açımdan daha rahat oldu.” dedi.

Büşra Asta ise “İşten dolayı ve dershaneye gitmediğim için çalışmaya pek vaktim olmadı. Biraz da sorumluluklarım vardı. Bu yüzden çalışmam biraz zaman aldı. Sınava girdim, iyiydi. Türkçe ve tarih soruları güzeldi. Ama dünkü sınavda tarih bilgi istiyordu, bugünkü tarih ise yorum istiyordu. Biraz daha kolaydı. Geçen yılki sınav biraz daha çelişkiliydi. Ama bu yılki daha iyiydi.” ifadelerini kullandı.

“Ben imam hatip lisesi çıkışlıyım.” diyen İsmail Elitaş “Geçen yaz kursa başladım, o zamandan beri çalışıyorum. Sınavın Türkçe bölümü iyiydi, sosyalde birkaç tane zor soru vardı. Matematik ise biz açık uçlu bekliyorduk ama mantıksal sorular geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Zeynep Erdoğan “Çok emek verdik, zaman sıkıntısı yaşadık. Türkçeye çok zaman harcadık. Hedefim polis olmak.” dedi.

SINAVIN SON OTURUMU

YKS'nin üçüncü ve son oturumu olan YDT'ye başvuru yapan 131 bin 453 aday, 779 binadaki 6 bin 418 salonda sınava alındı. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan YDT'de her dil için ayrı soru kitapçığı bulundu.

Sınavda adaylara 80 soru için 120 dakika cevaplama süresi verildi.

YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) dün, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri'nin (AYT) bugün sabah ve YDT'nin de bu öğleden sonra yapılmasıyla YKS'nin tüm oturumları tamamlanmış oldu.  YKS sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz