20 yıllık atıl fabrika ekonomiye kazandırılıyor

Malatya Valisi Ulvi Saran, yaklaşık 20 yıldır atıl bekleyen Malatya Vagon Onarım Fabrikası'na yatırım yapmak isteyen Çinli CNR firmasıyla ''iyi niyet sözleşmesi'' imzaladı.

20 yıllık atıl fabrika ekonomiye kazandırılıyor

Malatya Valisi Ulvi Saran, yaklaşık 20 yıldır atıl bekleyen Malatya Vagon Onarım Fabrikası'na yatırım yapmak isteyen Çinli Demiryolu Üreticileri ve İhracatçı Birliği (CNR) ile ''iyi niyet sözleşmesi'' imzaladı.

Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 20-24 Şubat tarihleri arasında Çin'e ziyarette bulunan Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, hızlı tren sistemleri, metro, yük ve yolcu vagonları, tren lokomotifleri alanlarında faaliyet gösteren Çin'li CNR firması ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Çin'e giderek firmanın üretim tesislerinde incelemelerde bulunan Malatya heyeti, firmanın Vagon Onarım Fabrikası'na yatırım konusundaki kanaatine ilişkin görüşmeler yaptı. 60'ı aşkın ülkeye ihracatı bulunan ve 90 bin kişiye istihdam sağlayan firma ile Vali Saran, bundan sonra izlenecek yol haritasıyla ilgili olarak iyi niyet sözleşmesi imzaladı.

İmza töreninde konuşan Jia Shirui, Malatya Vagon Fabrikası'nda yapılan teknik incelemeler neticesinde buraya yatırıma son derece olumlu baktıklarını aktardı. ''Ülkenizde son yıllarda demiryollarının geliştirilmesine verilen önemin farkındayız'' ifadelerini kullanan Shirui, Türkiye'deki muhtemel yatırımlarının hem Türkiye iç piyasası açısından hem de Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına erişim noktasında kendilerine büyük avantajlar sağlayacağını kaydetti.

Shirui, ''Yatırımla ilgili olarak şu ana kadar Malatya'da yetkililerin göstermiş olduğu yakın ilgi neticesinde tesis ettiğimiz iş birliği ortamı bizi bundan sonraki süreçle ilgili cesaretlendiriyor'' açıklamasında bulundu.

Ulvi Saran ise, imzalanan iyi niyet sözleşmesiyle birlikte önemli bir aşama daha kaydedildiğini vurguladı. Yatırımın bölgeye kazandırılması ile ilgili kanaatlerinin güçlendiğini ifade eden Saran, Vagon Onarım Fabrikası'na Çin yatırımı ile ilgili amaçlarının, iki ülke ilişkilerinde ulaşılması planlanan hedeflere somut katkı sunduğunu belirtti.

Saran, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Ülkemizin 2023 yılı için koymuş olduğu hedefleri yakalaması için yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu payının artırılması zorunludur. Ülkemizdeki metro, hafif raylı sistem, Marmaray ve yüksek hızlı tren yatırımlarını da düşündüğümüzde son derece önemli bir potansiyel söz konusudur. Bu durum Malatya'da bir vagon fabrikasının kurulması yönünde de önemli bir fırsat oluşturmaktadır.''

CNR firmasının mevcut pazar durumu, üretim kapasitesi, kurumsal ve organizasyon kapasitesi, teknoloji kullanımı ve bilgi birikiminin yüksek düzeyde olduğunu gözlemlediklerini belirten Saran, Malatya'daki fabrikada yapılacak fizibilite çalışmasının olumlu sonuçlanması halinde, bölgedeki yan sanayinin gelişmesine de katkı sağlanacağını kaydetti.

Firmanın Genel Müdürü Jia Shirui ve beraberindeki teknik heyet, geçen ay geldikleri Malatya'da yatırım yapmak amacıyla Vagon Onarım Fabrikası'nda incelemede bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz