2016 bütçesi gerçekleşen risklerden etkilendi

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, Musul operasyonunun savunma harcamalarına etkisiyle ilgili "2016 bütçesi de gerçekleşen risklerden etkilendi. Irak sınırları içerisinde başlatılan bir operasyon var. Savunma, güvenlik harcamaları noktasında son dönemde meydana gelen gelişmeler, bütçenin toplam harcamaları üzerinde çok önemli bir etki yapmadı.

2016 bütçesi gerçekleşen risklerden etkilendi

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, Musul operasyonunun savunma harcamalarına etkisiyle ilgili "2016 bütçesi de gerçekleşen risklerden etkilendi. Irak sınırları içerisinde başlatılan bir operasyon var. Savunma, güvenlik harcamaları noktasında son dönemde meydana gelen gelişmeler, bütçenin toplam harcamaları üzerinde çok önemli bir etki yapmadı. Tabi ki savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz" dedi.

2017'DE KAMUYA 60 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL ALINACAK

Maliye Bakanı Ağbal, Ocak-Eylül 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2016 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi. Maliye Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ağbal, 2017'de kamuya farklı sektörlerden 60 binin üzerinde personel alımının gerçekleştirileceğini söyledi. Ağbal, "Bu sayının önceki yılların altında olduğunu söylemek mümkün ama mutlaka bir personel planlaması yapmamız doğru bir yaklaşımdır ve önümüzdeki 3 yıllık süreçte de buna özel bir önem vereceğiz. Zamanı geldiğinde bu sayıların iç dağılımının nasıl oluşacağını, Bakanlar Kurulunda görüşülmek suretiyle Sayın Başbakanımızın talimatları çerçevesinde veririz ama bütçeyi yaparken, temel aldığımız brüt personel sayıları bu şekilde oluştu. AK Parti döneminde eğer biz hem vatandaşımızın kamu hizmetlerine erişimini artırdıysak, hem kamu hizmetlerinde kaliteyi artırabildiysek, bu en değerli kaynağımız olan kamu çalışanları sayesinde olmuştur. Başta öğretmenler, sağlık çalışanları olmak üzere özellikle vatandaşın en fazla ihtiyaç duyduğu alanlarda çok önemli sayıda personel alımı da bu dönemde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

"ARTIK ESKİSİ KADAR ALMAYACAĞIZ"

Eskisi kadar personel alınmayacağını belirten Ağbal, "Bugün alınan personel sayılarına baktığımız zaman gerek uluslararası normlar, gerekse kamu hizmetlerinin ihtiyaç göstereceği sayıya göre normlara yaklaştık. Dolayısıyla burada önümüzdeki dönemde kamu hizmetleri için alacağımız personel sayısını belirlerken, bu hususları göz önünde bulundurduk. Özellikle uluslararası normlara yaklaşmış veya ihtiyaca göre verimlilik alanı oluşturabilecek alanlarda yine personel almaya devam edeceğiz ama burada artık eskisi kadar almayacağız. Birtakım özel arz eden alanlar vardır, o alanlarda da personel alımına devam edeceğiz. 2017 yılında da yine bu çerçevede kamuya ilave personel alınmasını öngörüyoruz. Alınacak personel sayısı belki önceki yıllara göre azalmış olabilir ama yine de personel alımı olmaya devam edecek" diye konuştu.

"BÜTÇENİN TOPLAM HARCAMALARI ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİ YAPMADI"

Maliye Bakanı Ağbal, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Musul operasyonu nedeniyle savunma harcamalarında bir artışa gidilip gidilmeyeceği sorulan Bakan Ağbal, şöyle konuştu: "Jeopolitik gelişmeler ve riskler doğrudan ekonomi ve bütçeyi etkiliyor. Özellikle sermaye akımları, ticaret ve ihracat kanalından ekonomi etkileniyor. Bölgemiz jeopolitik risklerle baş etmeye çalışıyor. Türkiye, bütün jeopolitik risklere karşı aktif bir dış politika izliyor. Bu çerçevede 2016 bütçesi de gerçekleşen risklerden etkilendi. Irak sınırları içerisinde başlatılan bir operasyon var. Bu operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor. Bu adımlar çerçevesinde kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Savunma, güvenlik harcamaları noktasında son dönemde meydana gelen gelişmeler, bütçenin toplam harcamaları üzerinde çok önemli bir etki yapmadı. Tabi ki savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler