3. köprü ne zaman açılacak? (Yavuz Sultan Selim köprüsü)'nde son noktaya gelindi! 9 metre sonra açılacak!

Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağlayacak olan 3. proje 3. köprü (Yavuz Sultan Selim) köprüsü ne zaman bitecek? 3. köprü inşaatında son durum ne? İstanbul'un can ayağı olacak olan 3. köprü de son köprü de son 9 metre yer kaldığı ve köprü inşaatında çalışan işçilerin de yoğun mesai yaptığı açıklandı

3. köprü ne zaman açılacak? (Yavuz Sultan Selim köprüsü)'nde son noktaya gelindi! 9 metre sonra açılacak!

Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağlayacak olan 3. proje 3. köprü (Yavuz Sultan Selim) köprüsü ne zaman bitecek? 3. köprü inşaatında son durum ne? İstanbul'un can ayağı olacak olan 3. köprü de son köprü de son 9 metre yer kaldığı ve  köprü inşaatında çalışan işçilerin de yoğun mesai yaptığı açıklandı

Dünyanın en geniş asma köprüsü olma özelliğini taşıyan ve İstanbul trafiğini rahatlatacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde çalışmalar 24 saat aralıksız devam ediyor. ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü'nde çelik tabliye montaj işlemlerinde sona gelindi.

İŞÇİLERİN 24 SAATLİK MESAİSİ

3. Köprü'de 24 saat çalışan işçilerin mesaisi, İHA kamerası tarafından görüntülendi. Köprünün iki yakasında çalışan işçilerin, birbirlerini "son 9 metre" diyerek motive ettikleri görüldü. Köprünün üzerinde kaynak çalışmalarını sürdüren işçiler, sabahın ilk ışıklarında güneşin doğuşunu karşıladı. İstanbul Boğazı ile birlikte 3. köprü üzerine doğan güneş, doyumsuz manzaralar oluşturdu.

3. Köprü Çelik Tabliye Sorumlusu, son 1 ayda 10 adet çelik tabliyenin yerine konularak, rekor sayılabilecek nitelikte bir ilerleme olduğunu söyleyerek, "Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi. Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konuldu. 238 metre ilerleme sağlandı. Şimdi sadece son çelik tabliyenin yerine konulma işlemi kaldı. Onunla birlikte 3. Köprü'de artık karşıdan karşıya geçme imkanımız olacak. Gelecek hafta içinde son çelik tabliyeyi de yerine koymayı planlıyoruz" dedi.

3. Köprü'nün birçok açıdan farklı özellikler taşıyacağını söyleyen 3. Köprü Tabliye sorumlusu, "Son tabliyenin konulmasıyla, 1408 metre ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü oluşmuş olacak. Raylı sistemin getirdiği ilave yükleri taşıyabilmek için klasik asma halatlara ilave olarak, eğik askı kabloları da kullandık. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında, dünyanın en uzun hem asma hem de eğik askısına sahip köprüsü olacak. Ayrıca, 3. Köprü, 322 metreyle dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü niteliğini de taşıyacak. Bu köprü, aynı zamanda 60 metreye varan genişliğiyle de dünyanın en geniş asma köprüsü unvanına sahip olacak” diye konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımı devam eden üçüncü köprüdür. Köprü güzergahı, Avrupa Yakasında Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu Yakasında Beykoz'unPoyrazköy semtinde yer almaktadır. Köprünün Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü olan 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılması planlanmakta idi. Daha sonra bu tarih Ulaştırma Bakanlığı tarafından askıya alınmıştır.

Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacaktır.[3] Köprünün temel atma töreni dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğanve birçok davetlinin katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atıldı.

İhalede Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Odayeri-Paşaköy'ün yap-işlet-devret modeli ile ve Kuzey Marmara Otoyolu (kalan kısımlar)'nun da özkaynakla inşaa edilmesi şeklinde planlanmıştır.Yatırımın KDV'den istisna tutulması sebebiyle ihalesi 15 gün ertelenmiştir. 20 Nisan'da yeniden ihalesi yapılmıştır. 11 firmanın şartname aldığı ihalede 5 firma şartname vermiştir.

Salini - Gülermak Ortak Girişimi

İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu,

China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi,

Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ

Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat

İhaleyi 29 Mayıs 2012 tarihinde İçtaş-Astaldi(İtalyan) ortaklığı kazanmıştır. Köprü planlarının temelleri dönemin CumhurbaşkanıAbdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atılmıştır

Her ay 20 bin yeni aracın trafiğe katıldığı İstanbul'da kayıtlı olan yaklaşık 2.5 milyon araç bulunmaktadır. Hâlihazırda İstanbul Boğazı üzerinde bulunan 2 köprü ise özellikle günün belirli saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla işlevini yerine getirememektedir. Bu nedenlerden dolayı Boğaz'a üçüncü bir köprünün yapılması 2000'li yıllardan itibaren sıkça dile getirilmeye başlandı. Ancak ilk somut adımın atılması, 2009 yılında 60. hükûmet döneminde gerçekleşti. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğanüçüncü köprünün gerekli olduğunu ve derhâl yapılması gerektiğini savunarak, helikopterle köprünün güzergâhını belirlemek için keşif gezileri yaptı

Kaynak: Diyarbakır Söz