5 gün içinde hayvanını küpeletmeyene ceza uygulanacak

Avrupa Birliği(AB)'ne uyum çerçevesinde Türkiye'de hayvan varlığını kayıt altına alınması ve hayvan hareketlerinin izlenmesi için verilen süre, 2 Haziran'da sona eriyor. Hayvanlarını küpeletmeyene, hayvan başına 580 lira para cezası uygulanacak.

5 gün içinde hayvanını küpeletmeyene ceza uygulanacak

Veteriner hekim Mustafa Yıldız, küpelenen hayvandan vergi alınacak söylentisinin korkuya sebep olduğunu, bu durumun küpeleme işlemlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

 

HAYVANINI KÜPELETMEYEN

Sığır cinsi hayvanların tanımlanması tescili ve izlenmesi ile ilgili yönetmelik 2011 Aralık ayında yürürlüğe girmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamının küpelenmesi kararı almış, tarım il müdürlüklerinden büyükbaş hayvanların küpelenme işinin 6 ayda küçükbaş hayvanların tamamı da bir yıl içinde tamamlanmasını istemişti. Büyükbaş hayvanların küpelenmesi için verilen süre 2 Haziran'da doluyor. Büyükbaş hayvanını kayıt altına aldırmayan sahiplerine hayvan başına 580 TL para ceza uygulanacak. Ayrıca hayvanlarını küpeletmeyenler ise hiçbir destekten de yararlandırılmayacak.

 

SON 5 BİNE GİRİLDİ CEZA VAR

Yönetmelik gereği ayrıca hayvanla ilgili doğum, ölüm, hastalık, kesim, sağlık, nakil ile ilgili bilgiler 3 yıl saklanacak. Ayrıca ülke veya bölgesel hayvan hastalıklarının yok edilmesi, sağlık, ıslah, istatistik ve destekleme ödeme kayıtlarının daha düzenli tutulması ve değerlendirilmesi de hedefleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz