Adıyaman'da hayvan ırklarının geliştirilmesi projesi

Türkiye'de sadece Adıyaman'da uygulanan "Suni Tohumlama ile Hayvan Irklarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, kaliteli kültür ırkı buzağılar elde ediliyor.

Adıyaman'da hayvan ırklarının geliştirilmesi projesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yılda 10 bin düve dağıtmanın mümkün olmadığını ama bir yılda 10 bin hayvanın tohumlanarak kaliteli buzağılar elde edilebileceğini belirtti.

Bu amaçla "Suni Tohumlama ile Hayvan Irklarının Geliştirilmesi Projesi" hayata geçirdiklerini ve dünya sıralamasında 100'e giren boğaların spermlerini aldıklarını dile getiren Alan, "Projeye başladığımız 2014 yılında tohumladığımız hayvanlar doğdu ve bugün tohumlanacak çağa geldi. Amacımız, bu projenin bütün ülkeye yayılmasıdır. Şu an sadece Adıyaman’da uygulanıyor ancak komşu illerden de bilgi istiyorlar." dedi.

Alan, 13 bin 435 olan tohumlama sayısını, proje kapsamında 22 bin 547’ye çıkardıklarını vurgulayarak, bu yıl ki hedeflerinin ise 25 bin tohumlama olduğunu kaydetti.

Adıyaman'ın gelecekte hayvancılıkta söz sahibi olacağını ifade eden Alan, "Adıyaman’da 36 bin 738 baş boğa altı inek mevcudumuz bulunmaktadır. Bunlardan 13 bin 435’i tohumlanıyor ve bu da mevcut boğa altı hayvan varlığımızın sadece yüzde 35’ni karşılıyordu. Proje sayesinde bu oran yüzde 60’a çıktı. Hedefimiz bunu yüzde 80’lere çıkarabilmektir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler