Görüş Bildir

Alabalık zirve yaptı

Türkiye'de alabalık yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan Elazığ'da alabalık üretimi geçen yıla göre yüzde 30 artış göstererek 14 bin ton seviyesine çıktı.

Alabalık zirve yaptı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Keban ile Karakaya Baraj Gölü ve Hazar Gölü ile 68 bin hektar su yüzeyi alanına sahip kentin su ürünleri üretimi açısından önemli potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Kentte alabalık üretiminin yüzde 99'unun gerçekleştiği Keban'da üretime resmen 2004 yılında başlandığını ve kurulan 13 tesis ile 330 ton alabalık üretimi gerçekleştiğini ifade eden Karahan, yıllar içerisinde alabalık yetiştiriciliğinin ilçede hızla büyüdüğünü söyledi.

Alabalık üretiminin 2011 yılında 14 bin 867 ton ile en yüksek seviyesini gördüğünü ve devam eden yıllarda ortalama 13 bin tonluk üretimle Elazığ'ın alabalık yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıraya yerleştiğini belirten Karahan, uzun yıllardır birinciliği koruduğunu kaydetti.

Karahan, şöyle devam etti:

''İlimizdeki su potansiyeli, su ürünleri üretimi açısından büyük avantaj sağlıyor. İlimizde 156 tesis var. Çoğunluğu, kafes üretimi şeklinde olan tesislerimiz. Bu tesislerimizin sahip olduğu toplam kurulu kapasite yıllık 32 bin ton, ancak bu kapasitenin belirli bir kısmını kullandığımız için yıllar itibarıyla baktığımızda yıllık 13-14 bin ton dolaylarında alabalık üretimi yapıyoruz. Bu rakamlara baktığımızda ise ilimiz Türkiye'de iç sularda alabalık üretimi açısından yüzde 12'lik payla birinci sırada yer alıyor.''

- Bu yıl 56 milyon yavru alabalık yetiştirildi

Karahan, kentte alabalık yetiştiriciliğinin büyük yükseliş gösterdiği son 6 yılın verileri karşılaştırıldığında, bu yılın alabalık yetiştiriciliği açısından bereketli bir yıl olduğunu dile getirdi.

Kentte 2011-2015 yıllarında ortalama 64 milyon yavru alabalık üretildiğini ve bundan ortalama 13 bin ton porsiyonluk alabalık üretimi gerçekleştiğine işaret eden Karahan, bu yıl 56 milyon alabalık ile ortalamanın üstünde porsiyonluk alabalık üretimi gerçekleştiğini kaydetti.

Alabalık üretim miktarının su kalitesi ile temel olarak suyun debisinden etkilenebildiğini ifade eden Karahan, her geçen yıl daha modern sistemlerin kullanılmasının da verimi artırdığını vurguladı.

''Geçen yıl 10 bin 750 ton civarında ürettiğimiz alabalık üretimimiz bu yıl içinde daha da artırarak aldığımız 56 milyon yavru üzerinden yaklaşık 14 bin tona yükseldi.'' diyen Karahan, bu üretimle Türkiye'deki birinci sırada olan üretim sıralamasını da koruduklarını aktardı.

Karahan, kentte ihraç edilen ürünler arasında önemli bir yere sahip olan alabalığın daha fazla üretilmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunması açısından 2017 yılında yeni stratejiler geliştireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi