Altın fiyatları yerlerde!

ABD’de dün açıklanan tüketici fiyatları verileri ve FED’in Aralık ayı içinde faiz artırımına gideceği beklentileriyle birleşince altın fiyatları son beş yılın en düşük seviyesini gördü.

Altın fiyatları yerlerde!

ABD’de dün açıklanan tüketici fiyatları verileri ve FED’in Aralık ayı içinde faiz artırımına gideceği beklentileriyle birleşince altın fiyatları son beş yılın en düşük seviyesini gördü.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,064.55 dolara kadar inerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 13:55'te 1,069.08 dolara geldi. Metal böylelikle düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Altın bu yıl, iyileşen ABD ekonomisin politika yapıcıları borçlanma maliyetlerini artırmaya yönelteceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 9.8 düştü. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Fed Çarşamba günü 27-28 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını açıklayacak. Fed bu toplantıda,işgücü piyasası koşulları iyileşirse ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine doğru yükseleceğine güven duyarlarsa, Aralık ayında faiz artırımına açık olduklarının işaretini vermişti.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Zayıf enflasyonist baskılara ilişkin endişeler, Fed'in sıkılaştırmaya yönelik karar alma sürecine daha az aşağı yönlü risk oluşturabilir," dedi ve "Son güçlü işgücü piyasası verileri ile birleştiğinde, Aralık ayında bir faiz artırımı ihtimali yüksek görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de çekirdek tüketici fiyatları endeksi, kiraların artmaya devam etmesi ve sağlık-bakım maliyetlerindeki yükselişle birlikte, ikinci ay üst üste yüzde 0.2 yükseldi. Bu, mayıs ve Nisan'dan bu yana en en güçlü iki aylık veriyi işaret ediyor ve enflasyonun Fed'in hedefine doğru yükselmete olduğunu gösteriyor.

Avustralya'nın ikinci en büyük altın üreticisi Evolution Mining Ltd.'ni icra başkanı Jake Klein, "Altın fiyatları, dolar bazında, zor bir dönemde," dedi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in Aralık toplatısında faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte rekor seviyeye doğru tırmanduı. Vadeli kontratlar, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 66 oalrak gösteriyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 1,508.09 tona çıktı. Ancak varlıklar halen Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında.

Kaynak: Bloomgerght

Kaynak: Diyarbakır Söz