Görüş Bildir

Altın ithalatı, yastık altı altından etkilendi

Uzmanlar, Altın ithalatında yaşanan şok düşüşün vatandaşlardan dönen hurda altından kaynaklandığını belirtti.

Altın ithalatı, yastık altı altından etkilendi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, mayıs ayında altın ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 86 azalarak 1,65 tona geriledi ve 2014 Temmuz ayından beri en düşük ithalat yapılmış oldu.

Türkiye, geçen yıl aynı dönemde 11,76 ton altın ithal etmişti. Türkiye'nin altın ithalatı mayıs ayında bir önceki aya göre de azalarak 2,1 tondan 1,65 tona geriledi. Bu yılın ocak - mayıs döneminde ise 9,97 ton altın ithal edildi.

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Nisan dış ticaret rakamlarının yüksek altın ihracatına işaret ettiğini hatırlatarak, "Dolar/TL'nin yüksek seyri altın fiyatlarının da içeride yükselmesine neden olunca vatandaştan hurda altın dönüşü oldu. Özellikle Şubat'ta 10 günde yaklaşık 25 ton hurda altının piyasaya girdiğini gördük. Yurtiçinde arz cephesinin genişlemesiyle beraber üretim için gereken altın dışarıdan değil içeriden karşılandı. Bu gelişmeler özellikle yılın ilk aylarında altın ithalatının azalmasına neden olurken, hurda dönüşü ihracatı patlattı" dedi.

Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın ithalatındaki düşüşün nedenini hurriyet.com.tr'ye açıkladı :

Altın ihracatında bilhassa külçe altının rekor seviyelere çıktığını görmüştük. İçerde altının gram fiyatının 100 liranın üzerine çıkmış olması, aman fiyatlar yüksekken satayım diyen vatandaşların, yastık altı altınlarını satmalarından kaynaklandı. Bir anda 25 ton yastık altın geldi. İçerde çok fazla çok talep olmaması yüzünden eldeki ithalat fena düştü . Mayıs'ta dahil talebin zayıf olması, yastık altı demek oluyor ki hurdadan dönen altınlar dahil talebi karşıladı, fazlasıyla karşıladı" diye belirtti.

Kaynak: AJANSLAR

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi