Ambar barajıyla bereket yağacak

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı- Silvan Projesi kapsamında bulunan Ambar Barajı ve Sulaması, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa ediliyor. Bölgede 123 bin 250 dekar zirai araziyi suya kavuşturacak tesiste fiziki gerçekleşme yüzde 81’e ulaştı.

Ambar barajıyla bereket yağacak

Ambar Barajı, Dicle havzasında bulunan Ambar Çayı üzerinde ve Kocaköy İlçesi’nin yaklaşık  6 km batısında, Ambar Köyü’nün güneyinde yer alıyor. Kil çekirdekli zonlu dolgu tipinde inşa edilen barajın temelden yüksekliği 45 metredir.

Sulama maksatlı tesis edilen barajın gövde hacmi 3,6 milyon m3 olup,  baraj 132 milyon 110 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip bulunuyor. Çalışmaların hızla devam ettiği Ambar Barajı sulama inşaatında ise yüzde 58 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Yılda 52 Milyon 400 Bin TL Net Gelir Artışı

Ambar Barajı ve Sulaması ile Ambar Çayı’nın sol sahilinde 64.850 dekar, sağ sahilinde 58.400 dekar olmak üzere toplam 123 bin 250 dekar zirai arazinin suya doyacağını ve topraklara bereket katılacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Projenin tamamlanması ile bölgede yaşanan işsizlik probleminin çözümüne, bölgelerarası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlanacak. Proje ile milli ekonomiye yılda 52 milyon 400 bin TL net gelir artışı ile 16 bin kişilik ek istihdam sağlanacak. Ambar Barajı, bölge arazilerinin verimini artırmakla kalmayıp yöre halkının gelirine ve istihdamın gelişimine de çok önemli katkılar sağlayacak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz