Ambar barajı tamamlandı?

DSİ Diyarbakır’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Ambar barajı tamamlandı?

Toprağı suyla buluşturan ve sulama amaçlı inşa edilen Ambar Barajı'nda sona gelindi. DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Diyarbakır'a müjdesini verirken, sulamanın yansıra içme suyun temininde de Ambar Barajının önemli rol oynacağını söyledi.

GAP BÖLGESİNDEKİ YATIRIMLAR

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;’’ Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında olan Diyarbakır ilinde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 3.446.170 dekar zirai arazinin sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 1.583.467.300 TL gelir artışı sağlanması, 120.000 kişiye uzun vadeli içmesuyu sağlanması,58 adet yerleşim yerinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 47 MW’a çıkarılması ve 150 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerji üretimi elde edilmesi planlanmaktadır. ’dedi.

YÜRÜTÜLEN PROJELER

DSİ olarak son 14 yılda Diyarbakır’da son 1 baraj ve 9 sulama tesisi ile Dev ana kanallar inşa edildiğini belirten Genel Müdür Acu ’’ Diyarbakır’a yıllık 128 milyon m3 Ergani’ye yıllık 15,6 milyon m3 ve Silvan ilçesine yıllık 9,58 milyon m3 içmesuyu sağladık. 259.210 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 95 milyon TL zirai gelir artışı sağladık ve 48 derenin ıslahını tamamladık’ ’dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Diyarbakır ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu; Bu kapsamda Diyarbakır’da bir barajı daha tamamlamanın mutluluğunu yaşamaktayız. Silvan Projesi kapsamında yapımına başlanan Ambar Barajı tamamlanmıştır. Sulama maksatlı Ambar Barajında depolanacak 132,11 hm3 su ile 123. 250 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. ’dedi.

SU KAYNAKLARININ KULLANIMI

Projenin tamamlanması yaklaşık 16.000 kişiye istihdam alanı sağlanması ve 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 52,4 milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Genel Müdür Acu;’’ DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;‘’Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler