Görüş Bildir

Anız karşısında çiftçi biliçlendi

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar sonuç verdi. Bölge çiftçileri, geçtiğimiz yıllarda hasadın kaldırılmasının ardından anız yakmaya son verdi.

Anız karşısında çiftçi biliçlendi

Diyarbakır ve bölgede son yıllarda artan anız yangınları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün çiftçilere yönelik başlattığı bilinçlendirme çalışması ve cezai işlemlerin ardından yarı yarıya azaldı.

Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere birçok bölgede çiftçiler, ürün hasadının ardından tarlada kalan anızları yakarak, hem toprağa hem de burada bulunan canlılara büyük zarar veriyordu. Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu olumsuzlukların önüne geçmek için seferber oldu.

ANIZ YANGINLARI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görevli personeller, çiftçilerle görüşerek anız yakmanın zararları ile yakmamanın faydaları hakkında bilgi verip seminer düzenledi. Görevlilerin faaliyetlerinin ardından yapılan anket çalışmasında bölgedeki çiftçilerin yüzde 87’si, anız yakmanın zararlı olduğu yönünde görüş bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptıkları çalışmalara rağmen tarlada kalan anızı yakan çiftçiye de, dönüm başı 40 lira ceza kesti. Hem para cezası hem bilgilendirmenin ardından, anız yakma olaylarında yüzde 50 oranında azalma yaşandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi