Antalya OSB Başkanı: Nitelikli eleman bulamıyoruz

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, ücreti 2-3 bin liradan başlayıp nitelik ve pozisyonuna göre 10 bin lirayı aşacak düzeyde işlerle ilgili nitelikli eleman sorununun ciddi boyutta olduğunu söyledi.

Antalya OSB Başkanı: Nitelikli eleman bulamıyoruz
Türkiye'nin en büyük 5 organize sanayi bölgesinden biri olan Antalya OSB, Döşemealtı İlçesi'nde iki ayrı bölümde toplam 692 hektar alanda, tamamı dolu 292 sanayi parselinden oluşuyor. Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, tamamı dolu 292 parselden 230'unda fabrikaların faaliyette, 62'sinin de en geç 3 yıl içinde faaliyete geçmesi şartıyla inşaat veya proje aşamasında olduğunu kaydetti.

10 MİLYAR DOLAR ÜRETİM

Antalya OSB Müdürlüğü'nün Türkiye'deki birçok il ve ilçe belediyesinden daha büyük olduğunu belirten Ali Bahar, ağır sanayi değil, tarım ve turizmle uyumlu, çevreye duyarlı bir OSB olduklarını kaydetti. 2013 ihracatı 230 milyon dolarken 2014'te 600 milyon dolara yükseldiğini belirten Bahar, 2015 ihracat hedefini de en az 1 milyar dolar olarak gösterdi. Bahar, 2013'te 3 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2014'te 6 milyar dolara yükseldiğini, 2015 hedefinin de 10 milyar dolar olduğunu kaydetti.

İSTİHDAM 12 BİN KİŞİ

OSB'de tekstil, makine-metal-enerji, inşaat, tarım, gıda, plastik, kağıt-ambalaj ve ahşap olmak üzere 8 ayrı sektörde 2014 sonu itibariyle toplam 11 bin 300 istihdam olduğunu belirten Ali Bahar, bugün itibariyle çalışan sayısının 12 bine yükseldiğini söyledi. 2013'te 9 bin 800 çalışan varken ciddi bir büyüme yaşandığını anlatan Bahar, inşaat aşamasındaki projelerden 30'unun bu yıl sonuna kadar biteceğini ve istihdamın da 13 bine yükseleceğini kaydetti.

EN ÇEVRECİ OSB

Antalya OSB'nin arıtmaya verdiği büyük önemle iki kez 'en çevreci' ödülü aldığını belirten Bahar, 600 bin metrekare yeşil alana sahip olduklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa bir OSB olarak ağaç fidanı, çiçek ve peyzaj bitkilerinin üretildiği sera kurduklarını belirten Bahar, bu serada üretilen ürünlerin fabrikalara ücretsiz verildiğini, hedeflerinin önümüzdeki yıllarda uçaktan bakıldığında fabrikaların görünmediği yemyeşil, çevre harikası bir OSB olduğunu söyledi.

EN UCUZ ELEKTRİK VE SU

OSB olarak firmalara en ucuz elektrik, enerji ve su olanakı sunduklarını da belirten Bahar, ambulans, itfaiye gibi hizmetlerin yanı sıra, deprem, sel veya yangın gibi olaylara müdahale edebilecek nitelikte 17 kişiden oluşan doğal afet müdahale timi oluşturduklarını da anlattı. Bahar, "Biz OSB'de her şeye örnek olma pratiğiyle hareket ediyoruz. Bugüne kadar yapılanların üzerine koyacağımız daha çok şey var" dedi.

EN BÜYÜK SORUN NİTELİKLİ ELEMAN

Bir tarafta en büyük sorun işsizlikken diğer tarafta birçok yerde olduğu gibi OSB'de de nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu aktaran Ali Bahar, OSB'de sanayicilerin bağışlarıyla kurulan teknik ve meslek liseden öğrencilerin üniversiteye devam ettiğini, ancak yüzde 20'sine yakınının OSB'de kaldığını söyledi. Liseden OSB için yetiştirilen insan sayısının hem bu nedenle hem de çok hızlı büyüme yüzünden yeterli olmadığını belirten Bahar, 2-3 bin lira, hatta çok daha yüksek rakamlarda ücretle çalışabilecek nitelikli eleman sıkıntısının OSB'deki hemen her sektörde yaşandığını söyledi.

KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 34

OSB'nin en dikkat çeken özelliklerinden biri de kadın istihdamındaki yükseliş. Bugün itibariyle çalışanların yüzde 35'inin kadın olduğunu belirten Bahar, mermerden ahşaba birçok alanda çalışan kadın sayısının gün geçtikçe arttığına işaret etti. Bahar, OSB'de işçilerden yönetici ve işyeri sahiplerini kapsayacak şekilde eğitim departmanı oluşturulduğunu da söyledi. OSB'deki yeni projeler arasında Ar-Ge merkezi, eşleştirme çalışmalarından da bahseden Bahar, teknolojinin gelişmesi için sanayicilerle bilim adamlarının eşleştirileceği çalışmalar yürütüleceğini açıkladı.

TÜRKİYE'NİN DEVLERİ

Antalya OSB içinde Adopen, AGT Ahşap, Ekiciler, Yörükoğlu gibi Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasında olan firmalar da faaliyet gösteriyor. Üretim ve kalitesiyle söz sahibi olmuş birçok firmayı barındırdıklarını kaydeden Bahar, önümüzdeki süreçte 100 hektar daha büyümeye yönelik çalıştıklarını dile getirdi. Bahar, "Tabi sadece alan olarak büyümek önemli değil. İçinin doldurulması da gerekiyor. İnovatif ürünler, teknolojik gelişmeler, kümelenme, eşleştirme, eğitim ve Ar-Ge departmanları bizi 2020 değil, 2100'lere taşıyacak" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz