Antep Peyniri için tescil başvurusu

Gaziantep Ticaret Borsası, Antep peynirinin coğrafi işareti için Türk Patent Enstitüsü'ne tescil başvurusunda bulunacak.

Antep Peyniri için tescil başvurusu
Antep peynirinin geleneksel ve endüstriyel üretimi üzerine çeşitli mandıra ve köylerde üniversitelerle işbirliği içerisinde bilimsel çalışmalar yürüten Gaziantep Ticaret Borsası, Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret tescili için başvuru yapmaya hazırlanıyor.
Yörede; 'Sıkma', 'Pişken' ve 'Kelle' isimleriyle de bilinen Antep peynirinin geleneksel metotlara uygun üretilmesi ve standardının korunması amacıyla yapılacak olan tescil başvurusu öncesi, Ticaret Borsası'nda değerlendirme toplantısı yapıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Kaya, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ahmet Erkanlı, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Satıl ve Antep peyniri üretimi gerçekleştiren firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda; Antep peynirinin geleneksel ve endüstriyel üretiminin yapım aşamaları ele alındı ve tescil için önemli görülen ayırt edici özellikler görüşüldü.
ANTEP PEYNİRİ KORUNACAK
Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Antep peynirini coğrafi tescil alarak koruma altına almak istediklerini kaydeden Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Amacımızı geleneksel peynirimizi aslına uygun şekilde gelecek nesillere taşımak" dedi.
Gaziantep'in yöresel ürünler bakımından Türkiye'nin en zengin şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, "Ticaret Borsası olarak öz varlığımızı oluşturan kültürel ürünlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu nedenle Antep peynirimiz için coğrafi işaret başvurusunda bulunmak için hazırlıklar yapıyoruz. Ürünü korumasının yanı sıra, tarımsal çeşitliliği arttırması ve kırsal kalkınmaya sağladığı katkılardan dolayı coğrafi işaret tescilini çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz