Bakan açıkladı! Yerli otomobil SAAB değil, Türk markası olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otoyla ilgili olarak, “Biz Türk markası oluşturmaya çalışırken SAAB’ın markasını ne yapayım? Biz markayı satın almadık, SAAB markasıyla üretim de yapmayacağız” dedi.

Bakan açıkladı! Yerli otomobil SAAB değil, Türk markası olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin milli bir proje olduğunu belirterek, “Türkiye eğer gelecekte otomotivde ‘var olacağım’ diyorsa kendi markasını üretmelidir. Türkiye, saab markasını ne yapsın? Biz markayı satın almadık, saab markasıyla üretim de yapmayacağız” dedi.

Yerli otomobille ilgili 1.5 yıl çok yoğun bir çalışma yaptıklarını belirten Işık, attıkları her adıma çok dikkat ettiklerini ifade etti. Kendilerinin bir Türk markası oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Işık, “Biz Türk markası oluşturmaya çalışırken SAAB’ın markasını ne yapayım? Ama ben bu platformu satın aldım, fikri mülkiyet haklarını satın aldım. Aldığım SAAB 9-3’ün 4 tane modeli sedan, wagon, cup ve suv. Bu 4 modeli satın aldım, bunları Türk markası olarak geliştireceğim” görüşüne yer verdi.

UMUDU BOŞA ÇIKARMAYIZ

İşin başında oldukları ve SAAB’la yani NEVS firmasıyla bu konuda tam bir mutabakat içerisinde bulunduklarını dile getiren Işık, her milli meselede böyle gayri milli tavır göstermenin kimseye bir fayda getirmeyeceğini kaydetti.

Projenin hayata geçmesi için de kendisinin bizzat ekibiyle, TÜBİTAK ile beraber ve Türkiye’nin tüm birikimini kullanarak, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Işık, halk desteği, siyasi irade varsa bunun hayata geçmemesi için hiç bir gerekçe olmadığını belirtti. Işık, “Bu açıdan inşallah bu proje hayata geçecek. Devrim otomobilinde yaşanan hayal kırıklığını, Allah’ın izniyle milletimize yaşatmayacağız, bunun içinde kılı kırk yaran bir titizlikle çalışıyoruz, insanlarımız umudunu boşa çıkarmamak için çok dikkatli davranıyoruz” dedi.

VOLKSWAGEN SKANDALI FIRSAT

Şu anda bütün dünyanın artık elektrikli otomobile doğru gittiğine,Volkswagen’in emisyon skandalından sonra da bu sürecin hızlanacağına dikkati çeken Işık, Türkiye için bir fırsat penceresi olduğunu ve ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Projenin yerliliğine dönük eleştirilere de değinen Işık, şu bilgileri verdi: “Şimdi, ‘Bunun neresi yerli’ diyorlar.Bana en az 5 yıl ve 1 milyar dolar kazandıracak bir markanın fikri mülkiyet haklarını aldım. Bu bana ne kazandırdı? 1 milyar dolar harcayarak yapacağım ve ispat konusunda da zorlanacağım bir işyerine 40 milyon euroya, 4 tane ayrı modeli Türkiye’ye kazandırmış oldu.”

Kaynak: Diyarbakır Söz