Görüş Bildir

Bakan Aşçı açıkladı, 4 Bankaya 110 milyon TL ceza

Bakan Aşçı açıkladı, 4 Bankaya 110 milyon TL ceza. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 30'a yakın bankada tüketici kanunu ve yönetmeliklerine ilişkin denetimler yaptıklarını belirterek, "Bu denetimleri öncelikle rehberlik anlayışı ile yerine getiriyoruz. 4 bankamıza kanuni sınır kapsamında 110 milyon lira ceza tebliğ edildi" dedi.

Bakan Aşçı açıkladı, 4 Bankaya 110 milyon TL ceza

Tüketici hakem heyetine yapılan ve tüketici bilgi sistemine kaydedilen şikayet sayısının 20 Ekim itibarıyla 1 milyon 426 olduğunu anlatan Aşcı, "Geçen sene Tüketici Kanunu yürürlüğe girdiği için bankalar tam uyum sağlamamıştı, ondan kaynaklanan bir durum vardı" diye konuştu.

Aşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici hakem heyetlerine 2014 yılında 5 milyon 445 bin başvuru yapıldığını, bunların 2 milyon 727 bininin karara bağlandığını söyledi.

Aşcı, karara bağlanan başvurulardan yüzde 95'nin ise tüketici lehine sonuçlandığını bildirdi.

Şu anda 30'a yakın bankada tüketici kanunu ve yönetmeliklerine ilişkin denetimler yaptıklarına dikkati çeken Aşcı, bu denetimleri öncelikle rehberlik anlayışıyla yerine getirdiklerini aktardı. Bakan Aşcı, şöyle devam etti:

4 bankaYA 110 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

"Kredi kartı, tüketici kredisi, konut kredisi işlemlerinde Bakanlık olarak bir anlamda rehberlik hizmeti veriyoruz. Bunu yaparken de gördüğümüz aykırılıklara kanuni sınırlarımız çerçevesinde cezalarımız da var. Şu anda 4 bankamıza müfettişler tarafından kanuni sınır kapsamında 110 milyon lira ceza kesilmiş durumda, tebliğ edildi. Yıl sonuna kadar arkadaşlarımız bitirecek. 30'a yakın banka incelemeden geçiyor."

Tüketici hakem heyetlerine gelen başvuruları hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Aşcı, bunun için uygun mekanlarda çalışılması, yeterli elemanın bulunması ve kurumlardan hızlı bilgi alınmasının önemli olduğunu söyledi. Bunlara yönelik iyileştirmeler yapıldığını anlatan Aşcı, Türkiye genelinde 81 ilde ve büyük ilçelerde bin 10 tüketici hakem heyetinin bulunduğunu kaydetti.

VATANDAŞLARA UYARI

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular konusunda kendilerine gelen şikayetlere de değinen Aşcı, bazı kişilerin şikayette bulunan insanlara ulaşarak, 'Sizin şöyle bir şikayetiniz vardı, lehinize sonuçlandı, bize vekalet verin biz sizin işlemlerinizi takip edelim' dediklerini söyledi.

ARACIYA GEREK YOK!                                          

Bakan Aşcı, "Vatandaşlar böyle şeylere itibar etmesin. Biz hakem heyetlerine yapılan müracaatları bizatihi kendileriyle takip ediyoruz ve sonuçlarını onlara resmi yoldan getiriyoruz. Onun için bir aracı kullanmalarına gerek yok. Ama siz şikayetinizi avukatınız aracılığıyla yapmışsanız, bizim muhatabımız avukattır, onun dışında bir aracı koymaya, birilerini aracı etmeye kimsenin ihtiyacı yok, sakın aldanmasınlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi