Görüş Bildir

Bayram öncesi esnafta hareket yok!

Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi olarak, çarşı pazarın nabzını tuttuk. İş yapamamaktan şikayet eden esnaf “bir dokun bin ah işit” misali.

Bayram öncesi esnafta hareket yok!

Son günlerdeki döviz kurundaki yükselişten şikayet eden Sur esnafı, bayrama sayılı günler kalmasına rağmen iş yapamadıklarından dert yandı. Özellikle doların yükselmesinin kendilerini doğrudan etkilediğini belirten esnaflar, önceki yıllardaki bayram alışverişlerini aradıklarını söyledi.

Sur olayları sonrası toparlanmaya çalıştıklarını ancak, ilçedeki nüfusun azalmasından ötürü işlerin bir türlü düzelmediğini ifade eden esnaflarla  gerçekleştirdiğimiz röportaj.

“GEÇEN SENEKİ BAYRAMLARA GÖRE ÇOK FARK VAR”

Mehmet Tavukçu, “Bayrama sayılı günler kala işlerimiz çok durgun. Piyasa çok durgun ödeme yapamıyoruz. Doların yükselmesi bizi mahvetti. Dolar yüzünden kimse bir şey alamıyor. Ne yapacağımızı bizde şaşırdık. Ödemelerimiz yapamıyoruz. İstanbul’dan toptancı arıyor ama ödeme yapamıyoruz. Bayrama iki hafta kaldı. Bugün bu saatte hareketlilik olması lazım ama görüyorsunuz iş yok. Geçen seneki bayramlara göre çok fark var. Vatandaşın alım gücü çok düşmüş. Vatandaşta para yok, kimse çarşıya çıkmıyor. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Böyle devam ederse biz dayanamayız. Buranın günlük masrafı 300 lira. 4 bin lira buraya ben kira veriyorum. Kapatıp gideceğiz mecburen.”

“DÜKKANDA OTURMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYORUZ”

Ahmet Yamaç, “İşlerimiz bu sıralar çok ama durgun. Özellikle dolardan dolayı işler çok kötü. Müşteri potansiyeli hiç yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dükkanda oturmaktan başka bir şey yapmıyoruz. 3-4 sene öncesine yüzde 40’lara düştü iş oranımız. Bilançolarımıza baktığımız zaman bunu görüyoruz. Esnafın gözü bayramda ama eski bayram tadı yok. Özellikle Sur’daki olaylardan sonra buranının potansiyeli çok düştü. İnsanlar Sur’dan uzaklaştı, gelmiyorlar. Buda bizim işleri çok etkiliyor.”

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK, ARTIK HERKES DOLAR ALIP SATIYOR”

Eşref Özcan, “İşler şuanda hiç iyi değil. Piyasa bir durgunluk var. Bayram alışverişi olması lazım ama hiç tadı yok. Bu durgunluğu Dolara mı bağlasak bilmiyorum ama ortam iyi değil. Vatandaşın alım gücü yok, artık herkes dolar alıp satıyor. Dolar yükseldikçe kimse ticaret yapmıyor. Bizde eşya aldığımızda Dolar hesabından bana satıyor. Bana pahalı geldiği için beden pahalı satmak zorunda kalıyorum. O yüzden işlerimizde durgunluk oluyor. Allah yardımcımız oldun.”

“SURİÇİ ÖLDÜ, KİMSE İŞ YAPAMIYOR”

Avni Çelik, “Dolar böyle hızlı bir şekilde yükselmeye devam ederse devalüasyon olacak. O zamanda durum çok kötü olur. Bende burada esnafım görüyorsunuz hiç iş olmuyor. Burada iki senedir hep cepten yiyiyoruz. Zaten Sur’a kimsede gelmiyor. Zararına çalışıyoruz. Nerden bakarsanız 3 sene içinde 500 bin zararımız oldu. Suriçi öldü, kimse iş yapamıyor. Buralarda yollar kapalı. Sabah geliyoruz, akşam gidiyoruz. Anlayacağınız hiç tadı tuzu yok. Bugüne kadar çeklerimiz ödedik, bundan sonrası Allah kerimdir.”

“ÖNCE ALLAH SONRA CUMHURBAŞKANIMIZ SESİMİZİ DUYSUN”

Piyasa şu anda kriz dönemine girmiş. Siftah yapamıyoruz. Sattığımızı yiyiyoruz. 6 nüfusa bakıyorum ama dükkanımı kapatacağım. İş arıyorum ama bulamıyorum. Belediyeye çöpçü olmak için bile başvurdum ama o bile elimize geçmiyor. Yani şaşırmış durumdayız. Buradan değerli büyüklerime, sayın cumhurbaşkanımıza bir sur esnafı olarak sesleniyorum. Allah için bize bir çözüm bulun. Şuna açlık ve sefalet çekiyoruz. Ben bu dükkanda 80-90 bin lira zarar ettim. Bir esnaf olarak sabah dükkanımızı açıyoruz, emeğimizin karşılığını alamadan evimize geri dönüyoruz. Kredi kartı borçlarımız birikti. Ev almak için esnaf sanatkarlar kooperatifinden kredi çekmiştim. Ama borçlarımızı ödeyemiyoruz. Önce Allah sonra Cumhurbaşkanımız sesimizi duysun. Bize yardım etsinler ve bir iş kapısı açsınlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi