Baz İstasyonlarına Yönelik Korku Psikolojik

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Tunaya Kalkan, insanların baz istasyonlarına duyduğu korkunun psikolojik olduğunu kaydetti.

Baz İstasyonlarına Yönelik Korku Psikolojik

Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Baz İstasyonları ve Güvenli İnternet' semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurulu İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan yaptı. Yöneticiliğini BTK Bölge Müdürü A. Vahap Özbey'in yaptığı panelde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, BTK Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir ve Ali Rıza Özdemir konuştu.

BTK İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, Mardin merkez ve ilçelerde toplam 478 baz istasyonu bulunduğunu, Nisan 2012 itibariyle 297'sinin denetiminin yapıldığını söyledi. Mardin şehir merkezinde bulunan baz istasyonlarının tamamının denetlendiğini belirten Beydoğan, "Yol ve kırsal alanların kapsama altına alınması için kurulan baz istasyonlarını 2012 yılı sonuna kadar yerinde denetlemeyi planlıyoruz. Yapılan ölçümlere göre Mardin'deki baz istasyonlarında elektromanyetik ışıma değerinin 0,1-3 Volt/metre arasında ölçüldü. ICNIRP limitinin 41 Volt/metre, BTK limitinin 10 Volt/metredir. Mardin'de ölçümlerle belirlenen elektromanyetik ışıma değeri, belirlenen standartların çok altında çıktı." dedi.

TÜRKİYE'DE 34 MİLYON İNTERNET KULLANICISI VAR

 

Güvenli internetin faydaları hakkında dinleyicilere bilgiler veren BTK Kurul İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, Türkiye'de 14 milyon internet abonesi, 34 milyon internet kullanıcısı olduğuna dikkat çekti. Beydoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Ülkemizde 1 milyon kişi güvenlik internet hizmetinden yararlanmaktadır. Bu rakamlar da gösteriyor ki Türk toplumun hayatına büyük bir oranda internet kullanımı girdi. İnternet ve cep telefonu kullanımında toplumumuza önemli görevler düşmektedir. Çocukların internet ortamındaki zararlı içeriklerden korunması amacıyla güvenli internet hizmeti, sahtecilik, şifre hırsızlığı, dolandırıcılık gibi internet tuzaklarına düşmek istemeyen yetişkinler ve kurumsal kullanıcılar tarafından da tercih edilmeye başlanmıştır."

BAZ İSTASYONLARINA DUYULAN KORKU PSİKOLOJİK

Seminerde baz istasyonlarına yönelik sunum gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, insanların baz istasyonlarına duyduğu korkunun psikolojik olduğunu kaydetti. Baz istasyonlarının sağlık sorunlarına neden olduğuna ilişkin bilimsel kanıtların mevcut olmadığına dikkat çeken Kalkan sözlerine şöyle devam etti: "ICNIRP'nin elektromanyetik ışıma için izin verdiği değer 41 Volt/metre. BTK bu değeri insan sağlığına verdiği önemden dolayı 4'te biri kadar yani 10 Volt/metreye indirdi. Mardin'de ise ölçülen değerler 0,1 ile 3 Volt/metre aralığında. Bu da korkulacak bir şey olmadığını gösteriyor."

Mobil haberleşmenin vazgeçilmez bir unsuru olan baz istasyonları Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanıyor ve denetleniyor. BTK denetlemeleri sonucu elde edilen verilere göre Mardin'de toplam 478 adet baz istasyonu bulunuyor. BTK'nın toplam 12 bin 983 noktadan veri toplayarak yaptığı denetim sonucunda elde edilen verilere göre 12 bin 936 noktada 0,1-3 Volt/metre, 47 noktada ise 3-6 Volt/metre ölçüm değerlerine ulaşıldı. Mardin'deki baz istasyonlarının yüzde 99.63'ü 0,1-3 Volt/metre aralığında yer alırken, sadece yüzde 0.27 oranındaki baz istasyonunda 3-6 Volt/metre değerine ulaşıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz