Görüş Bildir

"Beyaz altın"da destek beklentisi 1 lira

Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanması planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli öncesi en az 1 lira destek primi bekliyor.

Türkiye'de 2017 yılından itibaren tarımsal destekte Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne geçilmesi planlanırken, modele göre halihazırda 42 havzada en iyi verim sağlayan ürün neyse o havzada o ürünün desteklenmesi öngörülüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanması planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli öncesi en az 1 lira destek primi bekliyor.

TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, mısırın Türkiye'nin her yerinde yetişmeye başladığını anlatarak, "Buğday ekilen alanda 600-700 kilo buğday alıyorsa damlama sulamayla 1,5 ton mısır alıyor. İnsanlar buğdayın yerine mısıra yöneliyor. Kullanılacak modelde verimi yüksek olan ürün o havzaya özel desteklenecek. Bu modelde bizim pamuk ve soya yağlı tohumlar öne çıkacak. Bu topraklar ona müsait topraklar. Bu modelle pamuğun değeri de artacak." diye konuştu.

Bilgiç, Türkiye'de 1 milyon 400 bin ton balya pamuk kullanıldığını, bunun yüzde 65'inin ithal, yüzde 35'inin ülke kaynaklarından sağlandığını belirtti.

Havza modeliyle dışarıdan alınan pamuğun ilk yıllarda yüzde 50'ye düşürülebileceğini ifade eden Bilgiç, "Ondan sonra da bu havza modelinde bunu belki yüzde 60-70 kendi kaynaklarımızdan kullanır hale getiririz. Çünkü üretici para kazandığı ürüne yönelir." değerlendirmesinde bulundu.

MODELDEN ÖNCE PRİM BEKLENTİSİ

Bilgiç, gelecek yıl geçilmesi planlanan model öncesi pamuğun ekiminin başladığı bu günlerde üretici için öne çıkan en önemli unsurun destekleme primi olduğunu belirtti.

Pamuğa geçen yıl 65 kuruş prim verildiğini, bu yıl üreticinin aklından geçen miktarın 1 lira olduğunu ifade eden Bilgiç, şöyle devam etti:

"Havza modelinden önce bu dönemde primi 1 liraya çıkardığımız zaman ekim alanlarımız artacak hem de üreticimiz dünya fiyatlarının altında ezilmeden en azından sürdürülebilir tarımına devam edecektir. Bu sene 1 lira gibi bir primle ekim alanı arttırılabilir. Yoksa şu anda geçen yılı yakalama şansımız bile neredeyse görünmüyor. Havza modeline geçmeden önceki son yılda bu dönem pamuğun priminin ciddi manada artırılmasını ve primin de Sayın Bakanımızın bugünlerde açıklamasını arzu ediyoruz çünkü bu prim pamuk ekildikten sonra açıklandığı zaman ekim alanlarında belki yüzde 5-10 daha kaybımız olacaktır ama bugünlerde açıklanırsa ben ekim alanlarında çok ciddi bir düşme olmayacağını hatta geçen yıla göre biraz daha artış olacağını düşünüyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi