Bismil pamukta yüzler gülüyor

Diyarbakır'ın Bismil Belediye Başkan Vekili Kaymakam Turgay Gülenç, "Hükümetimizin stratejik kararları doğrultusunda Türkiye de olduğu gibi Bismil'de de pamuk ekim alanları 2 katına çıktı. İnşallah bu gelişen politikalarla ithalat oranını aşağı seviyelere çekerek, katma değerimizi yükselteceğiz." dedi.

Bismil pamukta yüzler gülüyor

Gülenç, beraberinde Eğil Kaymakamı Kürşat Atak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural ile ilçede pamuk hasadı yapılan arazilerde incelemelerde bulundu.

Gülenç, yaptığı açıklamada, bu yıl tarımsal üretim açısından başarılı bir sezon geçirildiğini belirterek, pamukta da bu başarının sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Yapımı süren barajlar ve sulama kanalları tamamlandığında pamuk ekim alanları artacaktır." diyen Gülenç, Bismil'de yeniden pamuk üretimine yönelmenin sağlanmasının sevindirici olduğunu aktardı.

- "Pamuk Bismil'de yeniden cazip hale geldi"

Gülenç, "İlçe genelinde pamuk üretiminin yaygınlaşmasıyla Bismil, beyaz altında bölge birincisi olacaktır." ifadesini kullandı.

Daha önce sınırlı alanlarda pamuk ekimi yapılırken, artık pamuk üretim alanlarının arttığına işaret eden Gülenç, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin stratejik kararları doğrultusunda Türkiye de olduğu gibi Bismil'de de pamuk ekim alanları 2 katına çıktı. Pamuk son derece stratejik bir ürün. Türkiye, iplik, kumaş ve diğer ürünlerde dünya sanayisinde önemli bir noktada. Ancak zaman zaman pamuk ihtiyacının yüzde 50'sinin ithali söz konusuydu. İnşallah bu gelişen politikalarla ithalat oranını aşağı seviyelere çekerek, katma değerimizi yükselteceğiz. Hükümetin verdiği desteklerle pamuk yeniden cazip bir ürün haline geldi. Bismil'de üreticinin yeniden pamuğa yönelmesi hem ülke ekonomisi hem de ilçe için büyük bir avantaj. Fiyata ve devletimizin kilogram başına verdiği desteğe baktığımızda pamuk, Bismil'de yeniden cazip hale geldi."

Pamuk hasadında makineleşmenin maliyet ve zamandan büyük tasarruf sağladığını aktaran Gülenç, pamuk toplama maliyetinin önüne makineleşme ile geçilebileceğini dile getirdi.

Gülenç, daha sonra makine ile hasat yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz